UZ PORUKE MIRA ZVANIČNO POČEO EXIT 2022

Priredio ART BOX portal //

Svečanom ceremonijom kojom su dominirale poruke mira, otkrivanje instalacije „Yellow submarine“ na Dunavu ispod Petrovaradinske tvrđave, simbolično puštanje 22 golubice i emotivni nastup DJ Mosea, sinoć je u 20 časova otvoreno 21. izdanje EXIT festivala.

Foto: Marko Edge

Prvu noć je obeležilo 42.000 posetilaca, u kojoj su nastupali Iggy Azalea, Afrojack, Senidah, Adam Beyer, Enrico Sanguliano i Anfisa Letyago.  

Foto: Marko Ristić

Prvi put EXIT je sinoć imao dve ceremonije otvaranja, od kojih prvu na Pachamama bini od 20 časova, a drugu na Glavnoj u ponoć, uz vatromet. Događaj na Pachamami, nakon emotivnog govora Henry Ammara, obeležili su mladi rusko-ukrajinski par Marija i Ilija koji su nakon poljupca pustili simbolične 22 bele golubice za 22 godine Exita i time porukom mira, ljubavi i jedinstva simbolično otvorili festival.

Usledio je nastup DJ Mosea, jednog od najvećih globalnih imena „svesne“ muzike, i u koprodukciji sa EXIT fondacijom, otkrivanje art instalacije „Yellow submanrine“, austrijsko-srpskog umetnika iz Graca Igora Fridriha Petkovića. On je statične stubove nekadašnjeg železničkog mosta na Dunavu, ispod Petrovaradinske tvrđave, koji je više puta srušen, transformisao u podmornicu iz istoimenog legendarnog strip-filma Beatlesa u daleko vidljiv znak mira. Umetnik tako, kroz svojevremeni konceptualni vremeplov, povezuje nekadašnji umetnički vapaj Beatlesa za mirom u Vijetnamu sa željom današnjih „EXIT“ generacija za mirom u Ukrajini i pomirenjem između naroda Ukrajine i Rusije.

Yellow submanrine. Foto: Olivera Jeranče

 

Otvarajući dan Exita svojim nastupima pred 42.000 fanova definitivno su osvojili hip hop superzvezda Iggy Azalea, čiji je performans usledio upravo nakon svečane ceremonije otvaranja posle ponoći, ali i jedan od najpopularnijih DJ-eva na svetu, Afrojack, za vreme čijeg nastupa je Glavna bina bila prepuna fanova koji su sve hitove ispratili plesom, hajpom i sjajnim, festivalskim raspoloženjem. Na glavnoj bini nastupio je i Jax Jones, koji je rekao da je presrećan i počastvovan što je po drugi put na Exitu, i što mu je mnogobrojna publika uzvratila energijom koju je nastojao da pošalje – „Bila je to savršena harmonija”, izjavio je posle nastupa.

Foto: Marko Ristić

Prvo veče festivala na Glavnu binu donelo je nastup  Senidah i premijerno izdanje koncepta Back To The Future.

Jedan od najvećih festivalskih plesnih podijuma, mts Dance Arenu, prve večeri obeležili su B2B nastupi koje su imali Adam Beyer Enrico SangiulianoANNA Sama’ Abdulhadi, kao i Eli Brown Ilija Đoković, setovi  techno zvezde Anfise Letyago i Humana Riasa, ali i live nastup Reiniera Zonnevelda, koji je EXIT nazvao jednim od najboljih festivala na svetu!

EXIT 2022. foto: Olivera Jeranče
EXIT 2022. foto: Olivera Jeranče

EXIT festival će od 10. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi 15 festivalskih bina okupiti najznačajnije predstavnike raznih muzičkih pravaca i publiku iz više desetina zemalja sveta. Prema očekivanjima organizatora kroz kapije festivala tokom četiri dana proći će 200.000 posetilaca iz više od 100 zemalja sveta.

EXIT 2022. foto: Olivera Jeranče
EXIT 2022. foto: Olivera Jeranče

EXIT se nastavlja večeras kada stiže jedno od najvećih imena u istoriji rock’n’rolla. Nick Cave i njegovi Bad Seeds nastupiće na Glavnoj bini EXIT festivala. Koncert koji se nestrpljivo čekao pet godina, počinje tačno u 22 časa. Uz Cavea, glavna imena večerašnjeg programa čine Masked Wolf, Maceo Plex, Honey Dijon, Denis Sulta i  The Exploited!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!