10 RAZLOGA ZA LETOVANJE U SOLUNU

Priredio: ART BOX //

Mnogi od nas su, izmoreni višemesečnim ograničenjima, radom od kuće, rutinom i strahom za zdravlje, jedva dočekali da se ublaže restrikcije pa da otputuju nekud. Da se sakriju na reci, planini, jezeru ili na – moru. Jedna od tradicionalno favorizovanih destinacija svakako je i Grčka. Plaže na Halkidikiju, Tasosu, Krfu… Retko ko se odlučio da letuje u Solunu. Međutim, za one kojima ne prijaju celodnevno sunčanje i kupanje Tesaloniki bi mogao biti dobar izbor.

Solun
Foto: Ljiljana Maletin Vojvodić

Solun je decenijama unazad uglavnom usputna šoping stanica na odlasku ili po povratku s mora. Ali, letovanje u tom gradu ne isključuje i kupanje. Istina, najbliže plaže su od Soluna udaljene 30-ak kilometara, ali kolima se (a funkcioniše i gradski prevoz) prilično lako i brzo stiže do njih. Jedna od najlepših je, svakako, i Potamos u mestu Epanomi. Plaža se ne naplaćuje, kao ni parking. Za 5 evra u kafeima, raspoređenim po kilometrima dugoj, pešćanoj plaži, dobija se ledeni frape, ležaljka sa suncobranom i naravno – kupanje u Egejskom moru.

Solun
Foto: Ljiljana Maletin Vojvodić

Evo nekoliko predloga zbog kojih grad nazvan po sestri Aleksandra Makedonskog može biti dobar izbor za kraj ovog leta:

  • U Solunu se po pristojnim cenama dobija kvalitetan i moderan Airbnb smeštaj.
  • Sveže voće i povrće se, prilično jeftino, pazari na lokalnoj pijaci, četvrtkom.
  • Kapućino fredo ili frape se može popiti i s komšijama u kafani na uglu.
Solun
Foto: Ljiljana Maletin Vojvodić
  • U Solunu ima mnogo toga da se vidi: muzeji, arheološka nalazišta i crkve; a kome je preko glave istorije i crkve, tu je Muzej savremene umetnosti MoMUS.
  • Gotovo svuda po gradu se stiže peške, a hlada ima u i klimatizovanim kafeima i u tržnom centru.
  • Šopinguje se u ulici Tsimiski; tamo se sem garderobe može zateći i solidan izbor knjiga na engleskom jeziku, kao i ploča.
  • Pod uticajem filozofije življenja lokalnog stanovništva u Solunu se, bez griže savesti, u hrani uživa do kasno u noć; jede se više mesa nego povrća i posle ponoći se leže u krevet.
Solun
Foto: Ljiljana Maletin Vojvodić
  • Na plažu se može krenuti popodne – zalazak sunca se tada posmatra na miru, budući da su oni koji su na tu plažu stigli u rano jutro već otišli kući.
  • Večeri se provode u kafiću u luci, šetajući promenadom kraj mora ili u vožnji gusarskim brodom–restoranom, uz pogled na beli grad osvetljen u noći.
  • Večera se u boemskoj četvrti Ladadika, ili se u rentiranom stanu, daleko od turističke vreve, čitaju knjige koje tokom godine nismo stigli da pročitamo i ostavili smo ih za leto.
Solun
Foto: Ljiljana Maletin Vojvodić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!