BRUS NOJMAN: STUDIJE KONTRAPOSTA

Piše: Dragan Vojvodić //

Galerija Punta Della Dogana zajedno sa Palatom Grasi, osmišljena kao sedište Pino kolekcije, jedno je od najznačajnijih mesta u Venciji za prezentaciju savremene umetnosti i njenih najznačajnijih protagonista. Ona je nezaobilazna tačka posetilaca Venecije koji su u nju došli zbog umetnosti.

Ove godine se u galeriji Punta Della Dogana, uporedo sa trajanjem 59. Venecijanskog bijenala, tačnije do 27. novembra, može pogledati i velika izložba američkog umetnika Brusa Nojmana (Bruce Nauman, 1941) pod nazivom Bruce Nauman: Contrapposto Studies postavljena 23. maja prošle godine.

Bruce Nauman: Contrapposto Studies
Foto: portal Art Box

Izložba obuhvata stare i nove radove koji se bave umetnikovim studijom kao mestom kreacije, telom umetnika kao performativnim polazištem i istraživanjem interakcije zvuka i prostora.

Veći deo izložbe baziran je na video-instalacijama koje je Nojman poslednjih godina kreirao na osnovu rada iz 1968. godine pod nazivom Walk with Contrapposto u kojem zauzima kontrapost poze krećući se u uskom koridoru koji je postavio u vlastitom studiju.

Bruce Nauman: Contrapposto Studies
Foto: portal Art Box

Serija video-instalacija Contrapposto Studies koja uključuje Contrapposto Studies I-VII, 2015/16; Walks In Walks Out, 2015; Contrapposto Split, 2017 i Walking the Line, 2019, prestavlja Nojmanovo ponovo izvođenje i reinterpretiranje rada iz 1968. godine.

Koncept, ideja, autor kao subjekt, kao i objekt video-kamere je isti, ali okolnosti kako na individualnom i umetničkom planu tako i na tehnološkom su potpuno različiti. U radu iz 1968. godine Nojman pionirski koristi video-kameru da zabeleži jedan od prvih vidova krajnje pojednostavljenog analitičkog performansa – vlastito kretanje na specifičan način unutar zadatih kordinata. Tokom tog kretanja Nojman se na momente zamrzava u kontrapost pozi, karakterističnom stavu stojećih antičkih skulptura, pridajući vlastitom telu status objekta ili skulpture. On se u radu poigrava gledaočevom percepcijom, klizeći neprestano iz pozicije autora-subjekta u poziciju objekta i obrnuto.

Bruce Nauman: Contrapposto Studies
Foto: portal Art Box

U pomenutim novim radovima Nojman izvodi identičan hod u identičnom prostoru – u svom studiju. Ovoga puta u video-instalacijama monumentalnih razmera koje dozvoljava veliki galerijski prostori Punta Dela Dogane, Nojman, 50 godina od prvog video-rada, u novom vlastitom telu omogućava novo trajanje svojih umetničkih ideja.

Takođe, savremene tehnološke mogućnosti montaže i reprezentacije rada otvaraju Nojmanu nova polja delovanja. Umnožavajući prikaze vlastitog kretanja, svodeći te prikaze isključivo na svoje (umetnikovo) telo secirajući okolni prostor na minimum, izjednačavajući i svodeći telo i prostor studija na mesto kreacije, Nojman varira prvobitnu ideju ka potencijalnom beskraju. Repetitivnost i varijabilnost identičnih prikaza ponovno oživljavaju stare konceptualne umetničke zamisli u kojima autor svoju kreativnost plasira i iscrpljuje u performativnom činu koji se ponavlja i u tom ponavljanju prirodno menja.

Kao što nazivi samih radova govore, Nojman se u uporedno prikazanim pozicijama kreće napred-nazad, levo-desno; prikaz vlastitog tela secira po horizontalnim linijama ispreplićući pozicije kretanja u svim smerovima u jedinstvenu sliku koja nam nudi šizofren prikaz ljudskog tela i njegovog kretanja; fizički ulazi i izlazi u prostor projekcije vlastite video-instalacije; pervertira svetlo u tamu kreirajući svojevrstan jing i jang svoje zamisli ili samo dijabolizuje projekciju vlastitog tela i tako mogućnosti digitalne pokretne slike iscrpljuje u kreativnom smislu.

Bruce Nauman: Contrapposto Studies
Foto: portal Art Box

Zvuk koji potiče od umetnikovih karakterističnih kaubojskih čizama, njihovo struganje i udaranje o pod studija, u repetitivnom umnožavanju postaje svojevrsni huk, buka. Slika i zvuk postaju saučesnici u prezentaciji Nojmanovih novih video-instalacija koje pred posmatračima stare ideje otelovljuju u novo obličje.

Sve ono što je prvobitnom radu iz 1968. bilo simplifikovano, idejno jasno i koncizno, u novim umetničkim okolnostima i stadiju umetnikovog života postaje nekonzistentno, haotično, kakofonično.

Bruce Nauman: Contrapposto Studies
Foto: portal Art Box

Ove video-instalacije u konceptualnom smislu nadopunjuju fizičke instalacije-koridori za kretanje, kao i zvučne instalacije u gornjim galerijskim prostorima nudeći posmatraču drugačije meditativno iskustvo i mogućnost na drugačiji susret sa umetničkim delom. Radovi kreirani nekoliko decenija ranije pozivaju na interakciju, na kretanje i prosto prisustvo unutar njih. Oni fizički nadopunjuju video instalacije Contrapposto Studies i otvaraju prostor za vlastito iskustvo kretanja unutar umetnikove zamisli.

Bruce Nauman: Contrapposto Studies
Foto: portal Art Box

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!