DOMAĆINSTVO – SIMBOL JEDNOG DOBA

Pripremio portal Art Box //

Domaćinstvo je jedan od onih školskih predmeta, poput ONO i DSZ ili OTO-a, koji su obeležili jedno doba. Iako je bio obavezan nastavni predmet u višim razredima osnovne škole, krajem devedesetih godina je izbačen iz programa kao zastareo. Kasnije je, nastavnim planom i programom za sedmi i osmi razred, domaćinstvo ponovo vraćeno u škole, ali kao izborni predmet nikada neće izazivati asocijacije kakve je imao u doba bivše SFRJ.

Foto: Iz arhive portala Art Box

U bivšoj Jugoslaviji je domaćinstvo postojalo u petom, šestom i sedmom razredu osnovne škole. „Leksikon ex-ju mitologije“ ovaj predmet opisuje kao „najgluplji u ex-ju školstvu“ uprkos tome što je njegov cilj bio dobar: naučiti kako funkcioniše jedno domaćinstvo i kako da se o njemu staraš.

Danas je jasno da rezultat ručnih radova nisu samo štrikani džemperi i čarape već niz  predmeta koji oplemenjuju enterijer i daju mu lični pečat. Uz to, štrikanje i šivenje imaju opuštajuće dejstvo. Mnogi danas od takvih hobija prave biznis. Nažalost, ishodi predmeta po imenu domaćinstvo bili su nepoznanica učenicima, ali i nastavnicima. Jer taj predmet je često predavao nastavnik koji je na taj način „popunjavao normu“ pa su se na njemu deca, uglavnom, dosađivala.

Foto: Iz arhive portala Art Box

Verovatno niko na domaćinstvu nije naučio da usisava, koristi mašinu za šivenje, hekla ili kuva, ali se na tim časovima i kuvalo i heklalo i štrikalo i usisavalo; učilo se i kako se pravi zaprška i kako funcionišu kućni aparati.

U improvizovanoj kuhinji, na školskom rešou, pravile su se šne-nokle, voćna salata, puding, palačinke, omlet sa sirom, prženice, bakin kolač. Namernice su se najpre zajedno kupovale, hrana se potom zajedno pripremala, a na kraju je dolazila degustacija.

Foto: Iz arhive portala Art Box

Ta kolektivno spremljena jela uglavnom niko nije hteo da jede. Sem nastavnice domaćinstva (po pravilu su taj predmet predavale nastavnice) kojoj je „proba“ učeničkih „đakonija“ bila u opisu posla (ocenjivanja).

Foto: Iz arhive portala Art Box

Uprkos svemu, domaćinstvo je (p)ostalo simbol jednog vremena kojeg se mnogi od nas sa nostalgijom sećaju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!