FESTIVAL FILMSKIH AUTORKI

Objavio: Art Box portal 

U Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu, u organizaciji OFF Novi Sad, od 6. do 8. juna održaće se drugi po redu Festival filmskih autorski. Manifestacija se održava pod okriljem Autonomskog festivala žena. 

Ideja festivala jeste da podrži žensko filmsko stvaralaštvo, afirmiše rad autorki i angažovanu umetnost i da podstakne formiranje ženskih filmskih kolektiva. Organizatori polaze od ideje da film mora postavljati pitanja, biti odraz svih ljudi. Treba mu više ženskih glasova koji filmskim jezikom započinju debate, donose nove perspektive, promene i talas bunta. 

Osim filmskih projekcija, u okviru festivala biće organizovane i filmske radionice od 6. do 8. juna (16 do 18 časova) koje će svim ljubiteljima filma i filmske kritike pružiti odgovore na pitanja kako se analitički gleda film, koji su parametri relevantni i važni za analizu filma, kako analizirati razvoj radnje, interakcije likova, dijaloga, zvučne podloge i opštu sposobnost filma da održi pažnju. Predavanja će držati dramaturškinje Divna Stojanov i Marija Pejin.

Festival filmskih autorki je deo Autonomnog festivala žena, prvog feminističkog festivala u Novom Sadu koji je stvorio javni prostor u kom može slobodno i glasno da se debatuje i skrene pažnja na pitanja kao što su nasilje prema ženama, radna prava žena, zdravstvena zaštita, položaj žena u umetnosti, nauci i preduzetništvu, a festival podstiče i žensko stvaralaštvo.

Festival filmskih autorki je podržan kroz projekat Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022 i gradske uprave za kulturu grada Novog Sada.

Selekcija filmova:

Catstream rež. Sunčica Ana Veldić
Tišina rež. Katarina Jug
Nomad rež. Milica Denković
Oprati pre korišćenja rež. Lena Trifunović
Ajmo Sajfer rež. Ljudmila Korobova
Plejade rež. Mateja Zidarić
Slučajevi rež. Milica Rauški
Priče iz života tri žene rež. Tamara Zelenak
Sami zajedno rež. Aglaja Filipović
Labod rež. Monika Rušak, Evelin Bizjak, Neja Rakušček, Tjaša Tomc i Ružica Anja Tadić
Iznutra rež. Jelena Prljević
Divljač rež. Bojana Babić
tačka bez zareza rež. Maša Rudović
Dok sunce izlazi rež. Viktorija Samardžić
Džonika rež. Ana Đurović
Hana rež. Ornela Čolić
Baletanke od stakla rež. Andjela Tončev
Mi nismo pokrenuli vatru rež. Senka Domanović

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!