FILMOVI „DOSIJE LABUDOVIĆ: NESVRSTANI“ I „DA LI STE VIDELI OVU ŽENU“ NAGRAĐENI U PULI

Priredio Art Box portal //

Jubilarni 70. filmski festival u Puli trajao je od 15. do 23. jula. Velika Zlatna Arena za najbolji film dodeljena je filmu „Veće od traume“ rediteljke Vedrane Pribačić, producentkinje i scenaristkinje Mirte Puhlovski dok je Zlatna Arena za režiju dodeljena reditelju i scenaristi Juraju Lerotiću za film „Sigurno mjesto”. Zlatna Arenu za najbolju Hrvatsku manjinsku koprodukciju dodeljena je dokumentarnom filmu „Dosije Labudović: Nesvrstani”, rediteljke Mile Turajlić dok je film „Da li ste videli ovu ženu?“ Matije Gluščevića i Dušana Zorića osvojio dve Zlatne arene – za najbolju glumicu (Ksenija Marinković) i kameru (Marko Kažić, Aleksa Radunović i Milica Cimi Drinić).

Pulska Arena. Foto: Iz arhive portala Art Box

Ostale nagrade

Zlatna Arena za scenario dodeljena je Luki Rukavini i Roni Žulj za film „Cvrčak i mravica” reditelja Luke Rukavine.

Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodeljena je Tihani Lazović za ulogu Tine u filmu „Samo kad se smijem” rediteljke Vanje Juranić.

Zlatna Arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodeljena je Goranu Markoviću za ulogu Damira u filmu „Sigurno mjesto” reditelja Juraja Lerotića.

O filmu „Dosije Labudović: Nesvrstani”, rediteljke Mile Turajlić

Film Mile Turajlić baziran je na 35 mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, koji je pratio jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita tokom trideset godina.

Stevan Labudovic i Mila Turajlic. Photo Credit Poppy

O filmu „Da li ste videli ovu ženu?“

Ksenija Marinković, glavna glumica u filmu i jedna od najangažovanijih glumica u regionu povodom nagrade u Puli je rekla: „Sve je počelo 2017. godine kao kratki studentski film, a nakon pet godina pretvorilo se u film koji je stigao do festivala u Veneciji, do Njujorka, preko pola svijeta i sad je došao i kod nas, u Pulu. Presretna sam zbog svih nagrada koje su svi iz filma dobili, pa tako i zbog Arena koje smo dobili na ovom festivalu. Zahvaljujem se žiriju, ali veliko hvala i ovim divnim mladim ljudima koji su potrošili godine i godine i polako skupljali novac i napravili sjajan film ni iz čega.“

Marko Kažić, Aleksa Radunović i Milica Cimi Drinić su povodom priznanja za najbolju kameru rekli: „Ovaj film je važan zbog više razloga, ali pre svega zbog njegove društvene analize. Izrazito dobro pokazuje kako su određena društvena očekivanja nametnuta ženama uprkos njihovim željama. Zbog toga smo se svi povezali s likom Draginje. Pulski festival je oduvek bio jedan od najznačajnih filmskih festivala na našim prostorima i ova nagrada nas izuzetno usrećuje. Posebno nam je drago što smo zajedno kao tri direktora fotografije uspeli da doprinesemo ovoj priči svako na sebi poseban i drugačiji način.“

Plakat filma

Podsećamo, svetska premijera filma „Da li ste videli ovu ženu?“ održana je na 79. Filmskom festivalu u Veneciji gde je dobio specijalno priznanje za montažu. Srpska premijera održana je na 28. FAF-u gde je osvojio Gran Prix „Aleksandar Saša Petrović“, a nakon toga su usledile nagrade za najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku, za najbolji film na 24. Međunarodnom festivalu nezavisnog filma Black Movie u Ženevi, i nagrada za najbolji domaći film Asocijacije filmskih festivala 30. Palićkog festivala.

„Da li ste videli ovu ženu?“ je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože. Glavnu ulogu u filmu tumači jedna od najangažovanijih glumica regiona Ksenija Marinković. U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

Film je realizovan u produkciji Non-Aligned Films, Radio Televizije Srbije, Dinaridi i Fakulteta dramskih umetnosti.

O Filmskom festivalu i o Puli

O filmskom festivalu i o Puli čitajte na našem portalu u rubrici Poznavanje prirode i društva u tekstu Da li  letovati u Puli na sledećem linku: https://artboxportal.com/da-li-letovati-u-puli/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.