NAGRADA FRIC MILJENKU JERGOVIĆU

Priredio Art Box portal //

Šestu nagradu Fric za najbolju knjigu neprevedene fikcijske proze premijerno objavljenu u Republici Hrvatskoj tokom 2021/22. godine dobila je zbirka priča Trojica za Kartal (Sarajevski Marlboro remastered) Miljenka Jergovića.

https://www.facebook.com/774561012725642/photos/a.797804240401319/2407696186078775/ fotografija preuzeta sa zvanične FB stranice Književna nagrada Fric

Priča o knjizi, ovogodišnjoj dobitnici nagrade Fric, započinje 1994. godine kada je obavljena zbirka priča Sarajevski Marlboro koja je promijenila sliku prozne scene kao prva cjelovita prozna knjiga u kojoj su se tzv. ‘stvarnosni’ događaji počeli tretirati kao pogodna literarna građa i smanjivati dihotomija između fikcijske i faktografske priče. Dvadeset i devet priča funkcioniralo je kao katalog ljudi i događaja koji su u jednom trenutku podvrgnuti eroziji velike povijesti, odnosno rata koji je zadesio Sarajevo. Priče se fokusiraju na pojedinačnu tragediju koja funkcionira kao metafora globalnog stanja, ali i mapiranje jednog grada i njegovog mentaliteta. U autopoetičkom tekstu „Bilješka uz priče“, na kraju knjige koju je žiri odlučio ove godine nagraditi Fricom, stoje sljedeće rečenice: „Između mene i tog vremena stoji jedan odrastao i već zreo čovjek, kojemu je godina upravo onoliko koliko mi je bilo usred tog rata. Taj čovjek sam ja, kao što sam i onaj čovjek bio ja, navodi se u obrazloženju žirija.

Šesti dobitnik nagrade

Miljenko Jergović je šesti dobitnik Nagrade Fric. Dosadašnji su dobitnici Damir Karakaš (Sjećanje šume), Jurica Pavičić (Crvena voda), Darko Cvijetić (Schindlerov lift), Marko Gregur (Vošicki) i Damir Uzunović (Ja sam).

Uz Trojicu za kartal, u užem izboru za nagradu bili su i romani: U kasno ljeto Magdalene Blažević, Yesterday Namika Kabila, Niotkuda s ljubavlju Đorđa Matića, Stjenice Martine Vidaić i zbirka priča Izvještaj o generaciji Dalibora Šimprage.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.