MULTIMEDIJALNI PAVILJON KNJIŽEVNOSTI

MULTIMEDIJALNI PAVILJON KNJIŽEVNOSTI

Pripremio portal Art Box //

U okviru programa Novi Sad – EPK 2022, mesec mart će u Novom Sadu biti u znaku književnosti, muzike, performansa i pozorišnih predstava. Tako je 3. marta na Novosadskom sajmu otvoren multimedijalni „Paviljom književnosti“ pod nazivom „Seobe duša“ na kojem će publika imati prilike da čuje značajne domaće i regionalne pisce kao što su: Miljenko Jergović, Rumena Bužarovska, Milena Marković, Milica Vučković, Darko Cvietić, Damir Karakaš i dr. 

https://novisad2022.rs
Paviljon će biti otvoren do 13. marta a u kontekstu književnog programa predstavile su se i Milena Marković i Milica Vučković čije su knjige nagrađene 2022. godine „Ninovom nagradom“ („Deca“) i „Vitalom nagradom“ („Dnevnik atletskih povreda“) a koje je portal Art Box preporučio svojim čitaocima decembra 2021. godine.
Milena Marković na Novosadskom sajmu. Foto: portal Art Box
Detaljnije o navedenim knjigama možete pročitati u tekstu Women Bookskelf (II)
Milica Vučković na Novosadskom sajmu. Foto: portal Art Box

Veliku pažnju publike je izazvao nastup Miljenka Jergovića s kojim je o najnovijem romanu Trojica za Kartal“ razgovarao kritičar, teoretičar i filozof, Ivan Milenković. Tom prilikom je Jergović govorio o sopstvenom književnom postupku i prirodi književnog stvaralaštva, odnosu između biografskog i književnog, a na pitanje iz publike u vezi sa ličnim književnim izborima apostrofirao je novosadske autore, ovogodišnje romane Siniše Tucića i Lasla Vegela kao i delo Slobodana Tišme.

Foto: iz arhive portala Art Box

Dan nakon što je u književnom paviljonu nastupio Jergović, 07. marta, izdavač Ivan Bevc je razgovarao sa Damirom Karakašem. I ovaj je susret, poput predstavljanja Miljenka Jergovića, privukao mnoštvo posetilaca kojima je, kao što su to činili i ostali pisci, Karakaš potpisivao knjige. Damir Karakaš je, uz niz anegdota i citata, odgovarao na pitanja u vezi sa svojim životom i delom, uz poseban osvrt na dve knjige („Proslava”, „Okretište“) koje je za srpsko tržište izdala IK Booka iz kojih je, u svom maniru, ekspresivno, pročitao i dva odlomka.

Foto: iz arhive portala Art Box
Detaljniji program se može pogledati na sledećem linku:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!