NINOVA NAGRADA DANICI VUKIĆEVIĆ

Priredio portal Art Box //

Ninova nagrada za roman godine pripala je Danici Vukićević , u izdanju novosadske izdavačke kuće Nojzac. Nagradu je, na završnoj sednici održanoj 23. januara 2023. godine, dodelio stručni žiri u sastavu Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Milena Đorćijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović. Odluka je doneta većinom glasova, a za nagrađeni roman su glasali Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović.

„Roman Danice Vukićević UNUTRAŠNJE MORE, formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu. Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Danica Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta“, ističe se u obrazloženju žirija.

Roman Danice Vukićević Unutrašnje more u izdanju Nojzaca, korice knjige
https://www.facebook.com/photo.phpfbid=454347563409828&set=pb.100065037639195.-2207520000.&type=3FFotografija preuzeta sa zvaničnog FB profila izdavačke kuće Nojzac

Unutrašnje more Danice Vukićević

Unutrašnje more sačinjeno je od najsitnijih čestica istresenih praherom iz sveobuhvatnosti naših života. Premda na početku saznajemo za „veliki problem“ – junakinja pokušava da složi dugo pisane priče na pravi način, čekajući rešenje u snu, dok se odštampane stranice vuku po kući – šarolika građa ovde jeste potpuno precizno organizovana….“, primećuje Mića Vujičić, u prikazu romana objavljenom u Ninu septembra 2022. godine uz komentar da je Unutrašnje more nazivano „kratkom prozom, zbirkom pesničkih slika, pasaža, iskaza…“

Žene književnice

Iako odrednice roda i numerički podaci ne svedoče o vrednosti samog književnog dela, podatak da je od 1954. godine do danas Ninovu nagradu dobilo samo sedam književnica, govori o njihovom položaju u Srbiji.

Zato činjenica da je Ninova nagrada dva puta zaredom dodeljena ženama (prošle godine je nagrađena Milena Marković), ohrabruje i žene književnice i kulturu društva u celini.

„Moje iskustvo jeste žensko iskustvo, i izabran – ženski glas (među drugim unutrašnjim glasovima, dečjim, muškim, bespolnim, ne-rodnim, ili neljudskim, biljnim, životinjskim… glasovima predmeta). Kada tražite sopstveni glas (štimovanje, osluškivanje preko antena) neki ipak izaberete“, citira se na zvaničnom sajtu izdavača deo iz intervjua Danice Vukićević.

Dosadašnje dobitnice Ninove nagrade:

Dubravka Ugrešić, Forsiranje romana rijeke (1988)

Svetlana Velmar Janković, Bezdno (1995)

Grozdana Olujić, Glasove u vetru (2009)

Gordana Ćirjanić, Ono što oduvek želiš (2010)

Ivana Dimić, Arzamas (2017)

Milena Marković, Deca (2021)

Recenziju romana u stihovima Milene Marković možete pročitati na portalu Art Box: https://artboxportal.com/ninova-nagrada-za-roman-2021-godine-milena-markovic-deca/ 

Kontroverze

Ninovu nagradu su, pored nekih manje uspešnih romana, dobili i veliki romani kao što su Derviš i smrt Meše Selimovića, Hodočašće Arsenija Njegovana Borislava Pekića, Kiklop Ranka Marinkovića, Upotreba čoveka Aleksandra Tišme, mada je već prva dodela  izazvala kontoverze. Naime, Andrićev roman Prokleta avlija 1954. godine je povučen iz konkurencije jer nije doživljen kao roman već kao novela, pa je prvi dobitnik najprestižnije domaće književne nagrade postao Dobrica Ćosić.

Ninovu nagradu su vratila dva laureata. Danilo Кiš je 1978. vratio nagradu dobijenu 1972. za roman Peščanik zbog optužbi da je njegova zbirka pripovedaka Grobnica za Borisa Davidoviča plagijat dok je Milisav Savić 1992. vratio nagradu dobijenu 1991. za roman Hleb i strah.

Danica Vukićević (Valjevo, 1959) je završila Opštu književnost i teoriju književnosti i Ženske studije. Objavila je knjige poezije Kao hotel na vetru (1992), Kada sam čula glasove (1995), Šamanka (2001), Luk i strela (2006), Prelazak u jednu drugu vrstu (2007), Visoki fabrički dimnjaci (2012), Svetlucavost i milost (2013), Dok je sunca i meseca (2015), Ja, Klaudija (2018). Autorka je knjiga kratke proze Na plažama (1998), Život je gorila (2000) i zbirke pripovedaka Majka obrnutih stvari (2017). Dobitnica nagrada „ProFemina“, „Biljana Jovanović“ i „Milica Stojadinović Srpkinja“. Bavi se književnom kritikom i esejistikom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.