ISKUSTVO U GUŽVI U MSUV

priredila redakcija Artbox portala//

Goranka Matić, Iskustvo u gužvi

15. oktobar – 12. novembar 2021.
MSUV,  Novi Sad

U Novom Sadu je 15. oktobara otvorena izložba Iskustvo u gužvi Goranke Matić. U pitanju je retrospektivna izložba u organizaciji Muzeja savremene umetnosti iz Beograda koja gostuje u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Kustoskinja izložbe je Una Popović (MSUB) dok je kustoskinja koordinatorka u MSUV, Gordana Nikolić.

Redakcija Artbox portala

 

Goranka Matić je svojevrsna hroničarka zbivanja na našoj umetničkoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj sceni, a na izložbi Iskustvo u gužvi koja je, s velikim uspehom i pažnjom javnosti, realizovana u MSUB u Beogradu od 24.marta do 24.maja 2021. godine, može se pratiti različita i mnogostruka uloga i značaj medija fotografije.

Retrospektivna izložba se sastoji iz  fotografija i materijala druge vrste (arhiva, dokumentacija, foto-eseji), počev od prvih autorskih izložbi i radova realizovanih u mediju fotografije, fotografija rok koncerata i protagonista novog talasa zajedno sa akterima likovne scene 80-tih godina, portreta (umetnika, reditelja, pisaca, političara i dr.), fotografija s političkih skupova, manifestacija i protesta u Beogradu 1990–2000 pa do autorskih, umetničkih projekata.

Redakcija Artbox portala

U obrazloženju kustoske koncepcije se navodi: „Goranka Matić prisutna je na umetničkoj sceni već četrdeset godina, a njen rad se od samih početaka paralelno odvijao u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije. Izložba Iskustvo u gužvi kroz podelu na pet žanrosvkih ili tematskih celina teži da istakne polivalentnost profesionalnog angažmana autorke – s jedne strane kao novinskog hroničara muzičkih, likovnih pa i političkih događaja, sa druge strane, posvećenog  umetničkog fotografa sa konceptualno zaokruženim autorskim projektima i ciklusima“.

Izložba se u MSUV može pogledati do 12. novembra 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!