KRITIČARI SU IZABRALI 2023: OD/DO UŽIVANJA

Priredio Art Box portal //

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda 26. januara je otvorena izložba Od/Do UŽIVANJA. Ova autorska izložba istoričarke umetnosti Maje Stanković realizuje se u okviru ciklusa Kritičari su izabrali – „izložbe koja se kao recepcija kritičara savremene vizuelne umetnosti u Likovnoj galeriji organizuje od 1967. godine“.

Performans Vokalno-kustoskog sindroma (snimak). Foto: Art Box

Na izložbi učestvuju umetnici i umetnice: VKS (Vokalno-kustoski sindrom), Dragana Žarevac, Neša Paripović, Milija Pavićević, Emilija Terzić, Predrag Terzić, Jovan Čekić, Zorica Čolić.

Rad Predraga Terzića. Foto: Art Box

„Šta je danas uživanje? Kakva je njegova veza sa kapitalističkim formacijama moći, proizvodnjom i razmenom dobara? Gde je uživanje u svetu algoritamski produkovanih potreba, generisanih želja i klišeiziranih načina za njihovo zadovoljenje? Da li je uživanje hemijska reakcija, komunikacija u mozgu koja se odvija između dva ili više transmitera sa ili bez dodatnih stimulansa? Da li je uživanje relikt prošlosti, recidiv prosvetiteljskih i humanističkih vrednosti i uverenja koji su, danas, u posthumanoj i postprodukovanoj stvarnosti, izlišni? Da li je banalno, glupo i suvišno govoriti o uživanju u svetu u kojem je profit jedina vrednost koja se ne dovodi u pitanje? Da li je uživanje odvojeno od mišljenja ili je uslov za pokretanje mišljenja? Ili je uživanje pokretačka snaga za oslobađanje od zatečenog frejminga i kreativni potencijal koji se jedini može suprotstaviti retrogradnim narativima, destruktivnim silama i neoliberalnom ludilu? „Postoji li drugo ‘uživanje’ osim moćnog, dominantnog, erektilnog?” (Malabu) Ili je uživanje – uživanje u dominaciji? Da li je moguće govoriti o uživanju izvan dominacije? Ili je samo uživanje moć?“, postavljaju se pitanja u tekstu iz katalogu izložbe.

Kadar iz rada Dragane Žarevac. Foto: Art Box

Maja Stanković je redovna profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije, na Departmanu za digitalne umetnosti. Specifično polje interesovanja: savremena umetnost, teorija i digitalna humanistika. Objavila je knjigu Fluidni kontekst. Kontekstualne prakse u savremenoj umetnosti (2015) i Umrežena slika (2022).

Izložba će biti na programu do 5. marta 2023. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.