„MI SMO NAROD“ SLOVENAČKOG LAJBAHA U NOVOM SADU

Priredio portal ART BOX //

Muzičko-scenski projekat Wir sind das Volk (Mi smo narod), slovenačkog benda Lajbah (Laibach), održan je 2. jula 2022. u Domu vojske u Novom Sadu, kao jedan od najvećih projekata u okviru programskog luka „Tvrđava mira“ Novog Sada Evropske prestonice kulture.

Laibach, „Mi smo narod“ u Domu vojske u Novom Sadu. Foto: Olivera Jeranče

Ovaj mjuzikl, inspirisan postmodernističkim dramaturškim delima Hajnera Milera (Heiner Müller 1929−1955), premijerno je izveden u HAU teatru u Berlinu.

Laibach, „Mi smo narod“ u Novom Sadu. Foto: Olivera Jeranče

Hajner Miler je jedan je od najvećih nemačkih dramaturga i pozorišnih reditelja u dvadesetom veku. Od 1970. do 1976. radio je kao dramaturg Berliner ansambla. Njegove rane drame, koje je nazvao pričama iz produkcije, nastale po ugledu na čuvenog nemačkog dramatičara, tvorca epskog teatra, Bertolda Brehta, problematizovale su izgradnju socijalističkog društva, nacionalizma i sl. te su često cenzurisane. 

Laibach, „Mi smo narod“ u Novom Sadu. Foto: Olivera Jeranče

Grupa Lajbah je osnovana 1980. u slovenačkom gradu Trbovlje kao multimedijalni umetnički projekat a vezuje se za muzičke žanrove kao što su: industrijal, martil industrijal, elektro industrijal, neoklasični dark vejv, elektonik, avangardna muzika i sl.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Laibach_Kirkenes_2018

Od samog početka bend izaziva kontraverze. Ime je dobio po nemačkom nazivu za Ljubljanu koji je korišćen tokom Drugog svetskog rata. Nakon koncerta u Zagrebu, 1983. godine, ime benda je zabranjeno do 1987. Tako da na omotu prvog albuma iz 1985. ne postoji ni naziv albuma ni benda.

Lajbah je izdao više studijskih albuma, LP-a, kompilacija, realizovao je više performansa i mnoštvo projekata.

U svojim nastupima Lajbah se referira na umetničku avangardu, nazi-kunst i soc-realizam. Bend je, takođe, poznat i po obradama pesama rok bendova kao što su: Queen, Beatles, Rolling Stones i sl.

Lajbah je prvi rok bend koji je svirao u Severnoj Koreji o čemu je snimljen i dokumentarni film Dan oslobođenja.

Lajbah se uz IRWIN i The Scipion Nasice Sisters Theatre vezuje i za veoma značajan umetnički kolektiv − NSK (Neue Slowenische Kunst), osnovan u Sloveniji 1984. Poput Irvina i Lajbah u prvi plan stavlja kolektiv nasuprot pojedincu, suprotstavljajući se tabuima, često prisvajajući simbole različitih (i često inkompatiblinih) političkih ideologija.

Godine 1991, NSK kolektiv osniva umetnički projekat pod nazivom NSK država (NSK STATE). Izdaje pasoše, poštanske marke, osniva čak i konzulate u nekoliko gradova. Godine 2006, Lajbah snima himnu NSK države koja se nalazi na albumu Volk

Laibach, „Mi smo narod“ u Novom Sadu. Foto: Olivera Jeranče

Budući da, u okviru programskog luka „Tvrđava mira“, od druge polovine juna, Novi Sad kao Evropska prestonica kulture promoviše kulturu mira i dijaloga te kritičko promišljanje o uzrocima i posledicama rata, muzičko-scenski projekat Wir sind das Volk (Mi smo narod), ljubljanskog benda Lajbah, koji problematizuje navedene teme, najznačajniji je događaj u okviru tog programskog luka.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!