ZAVRŠEN DEVETI BAŠTA FEST

Pripremio Art Box portal //

Deveto izdanje internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, Bašta Fest, svečano je zatvoreno dodelom nagrada za najbolja filmska i glumačka dostignuća, projekcijom filma Posle zime i koncertom grupe Koikoi. 

Nikola Stojanović i Andrijana Manojlović, Bašta Pitch nagrada. Foto: Milena Arsenic

Nagradu „Zlatna imaginacija” za najbolji film u celini dobilo je ostvarenje Severni pol rediteljke Marije Apčevske (Severna Makedonija, Srbija). U svom obrazloženju žiri je istakao da je ovo „iznimno uverljiv generacijski film koji odvažno i na svim nivoima korespondira sa publikom”.

Nagrada Zlatna interpretacija za najbolju žensku ulogu dodeljenja je glumici Katrin Grožan za ulogu Adel u filmu Atomska porodica rediteljke Fostin Krespi iz Belgije, a za najbolju mušku ulogu glumcu Luki Mineliju za ulogu u istom filmu, „za snažnu, emotivnu, ali nadasve suptilnu igru glumaca”. 

Specijalna nagrada dodeljena je glumačkom ansamblu filma Krotki reditelja Jovana Dimoskog (Srbija).

Ekipa filma Krotki. Foto: Milena Arsenić

Deveto izdanje Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, svečano je otvorio glumac Mladen Sovilj 30. juna na Open Airu Borići, nakon čega je započeo i takmičarski program festivala. Prisutnima su se obratili i osnivači festivala, glumci Maja Šuša i Jovan Jelisavčić, koji su istakli zadovoljstvo razvojem i sve većim značajem ove manifestacije.

Maja Šuša i Jovan Jelisavčić. Foto: Ljubiša Joković

Tokom četiri festivalska dana, u takmičarskom programu festivala prikazano je 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja. Publika je imala priliku da vidi filmove iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije, među kojima je 13 rediteljki i 10 filmova iz regiona.

Bašta Fest. Foto: Milena Arsenić

Tim Bašta Festa dodelio je i nagradu Baš ta čast” Dnevnom boravku San iz Bajine Bašte za decu, omladinu i odrasle osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, zbog hrabrosti i istrajnosti da se dugogodišnja ideja pretvori u realnost, zbog nesebičnog i požrtvovanog rada i doprinosa celokupnom društvu.

Bašta Fest, u saradnji sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora), osnovao je i BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu. Prvi i trenutno najveći projekat mreže je regionalno proširenje edukativnog programa Bašta Pitch, u okviru kojeg će se okupiti mladi filmski autori iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!