NINOVA NAGRADA ZA ROMAN 2021. GODINE MILENI MARKOVIĆ

Priredio portal Art Box//

Na osnovu odluke NIN-ovog žirija (Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Branko Kukić i Teofil Pančić) romanom 2021. godine proglašena su Deca Milene Marković.

Milena Marković je višestruko nagrađivana književnica − pesnikinja, dramska spisateljica i scenaristkinja. Njene drame (među napoznatijim su: Paviljoni, Šine, Brod za lutke, Nahod Simeon, Zmajeubice) su izvođene u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Francuskoj, SAD-u, Japanu, Poljskoj i dr. Njena najnovija knjiga Deca (Lom, 2021), objavljena je nakon knjiga poezije: Pas koji je pojo sunceIstina ima teranje, Crna kašika, Ptičje oko na tarabi, Pre nego što sve počne da se vrti, Pesme za žive i mrtve. U Deci, kroz ispovedni (samo)ironičan i nepatetičan poetski govor, Milena Marković piše o danima koji beže, a jure ih vukovi i propituje arhetipove kao što su: detinjstvo, porodica, odrastanje, mladost, rađanje, starenje.

NIN-ova nagrada je, uprkos kontroverzama i osporavanjima u jednom delu javnosti, najznačajnija književna nagrada u Srbiji.

Njome su nagrađeni najznačajniji srpski i jugoslovenski pisci poput Crnjanskog, Krleže, Andrića, Selimovića, Selenića, Živojina Pavlovića, Dubravke Ugrešić, Mirka Kovača, Borisava Pekića, Mihaljla Lalića, Radomira Konstantinovića, Bore Ćosića, Branka Ćopića, Aleksandra Tišme, Milorada Pavića, Radosava Petkovića, Davida Albaharija, Dragana Velikića, Svetislava Basare, Slobodana Tišme i dr.

Ova se nagrada dodeljuje od 1954. godine kada je nagrađen roman Koreni Dobrice Ćosića, koji je uz Živojina Pavlovića, Svetislava Basaru i Oskara Daviča višestruki laureat (Davičo je nagradu dobio čak tri puta i to dve godine uzastopno).

Godine 1959. nagrada nije dodeljena, a Danilo Kiš, čiji je Peščanik nagrađen 1972. godine, nagradu je vratio zbog optužbe da je plagijat, kao i Milisav Savić koji je bio nagrađen za roman Hleb i strah.

NIN-ovu nagradu je do sada dobilo šest književnica, pored Milene Marković i: Dubravka Ugrešić (prva žena dobitnica NInove nagrade, 1988), Svetlana Velmar-Janković, Grozdana Olujić, Gordana Ćirjanić i Ivana Dimić.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!