Može li se Venecija zaštititi od najezde turista?

Piše: Ljiljana Maletin Vojvodić //

 „Venecija je svojim stanovnicima vjerojatno najlepša kada se gleda izdaleka, kao na jednoj od Canelettovih veduta iz osamnaestog stoljeća”, piše Slavenka Drakulić u tekstu Ponovo u kavani Europa. I to je verovatno istina. Zato se postavlja pitanje da li će, pre nekoliko dana uvedena, naplata ulaska u Veneciju za jednodnevne izletnike zaštititi ovaj grad, smanjiti nekontrolisanu najezdu turista i poboljšati kvalitet života stanovnika Venecije kojih je, sudeći po statistikama, u odnosu na 1970. godinu — 120. 000 manje. 

Venecija 2024. Foto: LJMV

U poslednjih sto godina, zbog globalnog zagrevanja nivo mora u Veneciji porastao je za 23 cm. Istorijsko i kulturno nasleđe Venecije, kao i život lokalnog stanovništva, ugroženi su fenomenom acqua alta, kao i najezdom turista koji u špicu sezone utrostruče populaciju grada koji se nalazi na listi Uneskove svetske baštine.  

Trg Svetog Marka, Venecija. Foto: LJMV

Sa 40.000 posetilaca dnevno i 7 miliona poseta godišnje, Venecija se suočava sa prekomernim brojem turista. Ali nije sigurno da li će naplata ulaza uspeti da ograniči broj turističkih poseta i popravi kvalitet života stanovnika ovog grada.

Gužve tokom Bijenala umetnosti. Foto_LJMV

Jedan od razloga ogromne posete Veneciji je i Bijenale. Na 59. izdanju Bijenala umetnosti, recimo, bilo je akreditovano 10. 000 novinara. Pre nekoliko dana, 60. Bijenale umetnosti, tačnije postavku Vatikana, posetio je i — papa Franja, prvi papa u dugogodišnjoj istoriji ove najprestižnije manifestacije u savremenoj umetnosti koji je ikada posetio Bijenale.

Iako je, zbog vođenja računa o uticaju manifestacije na životnu sredinu, Bijenale dobilo sertifikat o karbonskoj neutralnosti, lokalna grupa zaštite nasleđa Italia Nostra nedavno je zbog, kako to navode, bijenalizacije Venecije, kritikovala bronzane skulpture postavljene na istorijskom trgu San Marka koje se referišu na čuvenu Velaskezovu sliku Male dvorske dame (Las Meninas, 1656), smatrajući da skreću pažnju od lokalnog istorijskog nasleđa.

Venecija 2024. Foto: LJMV

U čemu leži privlačnost Venecije?

Venecija je čežnja za putovanjima, sinonim za romantiku.

Filmska kulisa.

Prestižna destinacija, turistička recka.

Kada je Marsel Prusta došao u Veneciju „njegov san je postao, neverovatno i jednostavno − njegova adresa”. Ovim gradom su se oduševljavali Bajron, Ruso, Stravinski, Gete, Prust, Modiljani, Tomas Man i mnogi drugi.

Venecija 2024. Foto: LJMV

Venecija je istorija i patina.

Gotske, barokne i renesansne palate i crkve.

Trg Svetog Marka, Santa Maria della Salute, Rialto, Most uzdisaja.

Lavirinti ulica, kanala, trgova i mostića.

Gondole i gondolijeri.

Starosedeoci i imigranti.

Venecija 2024. Foto: LJMV

Veneciju čini karneval, karnevalske maske, murano staklo.

Firmirane radnje i kopije Luj Viton tašni.

Preskupi hoteli i restorani.

Dobra kuhinja.

Pica na parče.

Espreso, proseko i aperol špric „s nogu”

Venecija 2024. Foto: LJMV

Veneciju čine i horde turista zbog kojih su stanovnici ovog grada postali gotovo — nevidljivi.

Venecija 2024. Foto: LJMV

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.