HERSTORY – MESEC ŽENA U NJUJORŠKOM METU

Pripremio: portal ART BOX //

Zbog impresivne kolekcije koja sadrži više od dva miliona eksponata od antike do moderne umetnosti najveći muzej umetnosti u SAD, njujorški Muzej umetnosti Metropoliten, sa godišnjom posetom od oko 7 miliona posetilaca drugi je najposećeniji umetnički muzej na svetu. Nažalost, internet izvori navode da se u stalnoj kolekciji ovog muzeja nalaze radovi svega sedam umetnica (Rosalba Carriera, Mary Cassatt, Louise Bourgeois, Adélaïde Labille-Guiard, Georgia O’Keeffe, Élisabeth Louise Vigée-LeBrun, and Susan Rothenberg), po čemu Met nikako nije izuzetak

Foto: iz arhive portala Art Box.

Problem rodne diskriminacije u svetu umetnosti osvestile su još feminističke istoričarke umetnosti poput Linde Noklin koja u eseju iz 1971. godine pod nazivom „Zašto nije bilo velikih umetnica?” skreće pažnju na problem rodne neravnopravnosti i zanemarljivo prisustvo, zapravo odsustvo žena na muzejskim i galerijskim izložbama i kolekcijama muzeja.


Foto: iz arhive portala Art Box.

Ipak, danas je vidljivije prisustvo umetnica u muzejima omogućeno zahvaljujući posebnim edukativnim programima za decu i odrasle, kao što je ovoga meseca aktuelni HERSTORY − kojim se u najvećem njujorškom muzeju umetnosti  nedovoljno poznata dela umetnica iz prošlosti približavaju savremenoj publici. Tokom marta je u istom muzeju na programu i projekat pod nazivom „Nasty Women of the Metropolitam Musem“ u čijem objašnjenju piše: „Moglo bi se činiti da su žene u Metu uglavnom Device Marije ili prelepe kupačice. Međutim, postoje moćne i ambiciozne čak i zastrašujuće žene, uzori današnje oslobođene žene“.

Foto: iz arhive portala Art Box.

Uprkos skromnoj zastupljenosti umetnica u kolekciji Meta, njihova vidljivost je u ovom muzeju omogućena je ne samo edukativnim programima već i izložbama koje nisu deo stalne postavke. Među njima je, svakako, i Alis Nil: Ljudi na prvom mestu − retrospektivna izložba američke umetnice Alis Nil (Alice Neel, 1900−1984) koja je prošle godine privukla značajnu pažnju stručne i šire javnosti, o čemu je pisao i naš portal.

foto: iz arhive portala Art Box

Izložba „feminističke ikone”, „hroničarke Njujorka”, „radikalno realistične slikarke svega ljudskog”, čiji je život obeležen boravkom u psihijatrijskim ustanovama, pokušajem samoubistva i toksičkim ljubavnim vezama obuhvatila je više od 100 slika, crteža i akvarela, nastalih u periodu 1920−1984. godine, među kojima je i portret portret pominjane Linde Noklin čiji je esej inspirisao generacije istoričara/ki umetnosti i umetnika/ica.

Linda Noklin. Metropoliten muzej. Foto: iz arhive portala Art Box.

Detaljniji prikaz izložbe Alis Nil možete pročitati na portalu Art Box.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!