PROMOCIJA MONOGRAFIJE O NEDI ARNERIĆ

Priredio portal Art Box //

Promocija monografije o Nedi Arnerić “Čarobna melanholija” autorke Anite Panić 7. marta u Kinoteci

U ponedeljak, 7. marta u 19 sati u Velikoj sali Jugoslovenske Kinoteke, biće održana promocija monografije o Nedi Arnerić Čarobna melanholija” autorke Anite Panić, koju je objavio Filmski centar Srbije. Na promociji će govoriti filmski reditelji Lordan Zafranović i Dejan Karaklajić, pozorišna rediteljka Milica Kralj, glumac Svetozar Cvetković, urednik izdanja Miroljub Stojanović i autorka Anita Panić.

Foto: izvor KomunikArt

Knjigu čini osam poglavlja u kojima je predstavljen život i stvaralaštvo jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Detaljno i sa obiljem arhivske građe rasvetljava se filmska, ali i bogata televizijska i pozorišna karijera Nede Arnerić. Knjiga je obogaćena i brojnim arhivskim fotografijama, od kojih su neke malo poznate široj javnosti, a dragocenom je čine i svedočenja njenih kolega.

Neda Arnerić je u karijeri dugoj skoro pola veka, odigrala uloge u 40 pozorišnih predstava i preko stotinu filmova. Nagrađena je Srebrnom i Zlatnom arenom u Puli i Nagradom za životno delo Pavle Vuisić” a prvu ulogu je dobila sa samo 13 godina, u filmu San” Puriše Đorđevića. Već sa 15 godina, ulogom u filmu Višnja na Tašmajdanu”, postaje prava domaća zvezda koja je, jedno vreme, imala i zapaženu međunarodnu karijeru.

Autorka monografije “Čarobna melanholija”, Anita Panić, dugogodišnja je televizijska autorka, dokumentaristkinja i spisateljica. Urednik publikacije je Miroljub Stojanović, a dizajner Borut Vild.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!