MITROVAČKA DOBRA BAŠTA – O(NA)SNAŽIVANJE ŽENA

Piše: Brankica Matić //

Selo Grgurevci, nadomak Sremske Mitrovice, broji nešto preko 1.000 stanovnika. Po mnogo čemu slično je većini sela u Vojvodini, ali može da se pohvali i zdravim, prirodnim proizvodima od voća i povrća koji se, po tradicionalnom receptu, prave u socijalnom preduzeću „Mitrovačka dobra bašta“. U selu je pre pet godina, po uzoru na uspešan primer socijalnog preduzeća, koji od ranije postoji u Somboru, zaživela ideja da se kroz socijalno preduzetništvo doprinese ekonomskom jačanju žena koje su preživele nasilje, dolaze iz ruralnih područja ili pripadaju socijalno ugroženoj kategoriji. Osnivanje Mitrovačke dobre bašte deo je projekta „ONAsnaživanje“, a predsednica Vukosava Tešanović s ponosom ističe da je kvalitet sokova koje proizvode jedinstven na tržištu.

Mitrovačka dobra bašta - sokovi proizvedeni u domaćoj radinosti. Aronija ...
Izvor fotografija: Mitrovačka dobra bašta

„Pravimo zdrave, voćne sokove koji su bez šećera i ostalih aditiva. Sokove ne kuvamo, već zagrevamo i pasterizujemo, a želja nam je da budemo prepoznatljivi po ovim zdravim proizvodima. Proizvodnju smo počeli 2020. i za sada imamo sok od divljeg šipurka, jabuke i višnje koji su deklarisani i dostupni na tržištu. Planiramo da proširimo ponudu i da pokrenemo proizvodnju džemova i kašica za decu“, kaže Vukosava Tešanović koja odgovara na pitanja koja slede.

Rad u socijalnom preduzeću ženama omogućava određenu ekonomsku samostalnost i potrebno iskustvo. Gde se obavlja proizvodnja i koliko žena je angažovano?

U okvoru projekta „ONAsnaživanje“ u selu je opremljen prostor sa neophodnim mašinama koji iznajmljujemo. Deo mašina smo i same nabavile uz pomoć nekoliko projekata. Za sada su stalno angažovane tri žene, koje nisu u radnom odnosu, već ih upošljavamo po potrebi. Na to koliko ćemo proizvoditi utiče potražnja, koja nije uvek ista i zavisi od perioda i vrste voća koje imamo.

Gde nabavljate sirovine?

Mi smo voćarski kraj. U selu imamo plantaže višanja i jabuka, koje otkupljujemo, a šipurak beremo ručno na Fruškoj gori. Baš zbog ovih prirodnih sirovina, kvalitet naših proizvoda je mnogo bolji nego kod masovne industrijske proizvodnje. Uglavnom otkupimo onoliko koliko je dovoljno za našu proizvodnju.

Mitrovačka dobra bašta - žena stoji za štandom na sajmu i reklamira domaće proizvode od voća
Izvor fotografija: Mitrovačka dobra bašta

Gde se mogu kupiti ili probati proizvodi Mitrovačke dobre bašte?

Redovno učestvujemo na sajmovima i manifestacijama, a mnogo nam znači i preporuka „od usta do usta“. Takođe, neki ugostiteljski objekti su prepoznali značaj našeg rada, pa u ponudi imaju sokove koje proizvodimo. Imamo mogućnost slanja i preko kurirske službe širom Srbije, ali sada nam problem predstavlja poskupljenje tih usluga.

Osim proizvodnje prirodnih sokova, koje još aktivnosti organizujete, a namenjene su osnaživanju žena?

Organizujemo teorijsku i praktičnu obuku za preradu voća. Mnoge žene već znaju kako da u kućnim uslovima naprave sokove, ali kroz naše radionice imaju mogućnost da od tehnologa nauče kako da svaki put dobiju sok istog kvaliteta. Kod kuće one uglavnom prave ili po osećaju ili bakinom receptu, ali ukoliko žele time ozbiljnije da se bave i da sok ima dodatnu vrednost, onda im ove radionice mogu biti od pomoći.

Mitrovačka dobra bašta - korpa sa sokovima proizvedenim u domaćoj radinosti. Višnja, aronija, jabuka...
Izvor fotografija: Mitrovačka dobra bašta

Da li su žene zainteresovane za saradnju?

To je borba. Ženi treba podrška, kod nas je ima, kao i besplatnu radionicu, ali često nema podršku u porodici. Veliki nam je problem da ih zainteresujemo. Iz našeg iskustva, te radionice ne mogu da budu masovne. Ukoliko dođu na samo jednu radionicu, to nije dovoljno da saznaju ono što je potrebno i što im može biti od pomoći. Zato bi stalno trebalo raditi na motivisanju i ohrabrivanju žena. Često kažemo da nam je „Mitrovačka dobra bašta” sigurna kuća. Čak i kada nema proizvodnje, mi se družimo. Dolaze nam i žene koje nisu stalno sa nama, ali dođu da popiju kafu i podrška smo jedna drugoj.

Mitrovačka dobra bašta - mnogo flaša gotovog domaćeg soka crvene boje
Izvor fotografija: Mitrovačka dobra bašta

Da li planirate da proširite proizvodnje?

Ne planiramo veliku proizvodnju. Cilj nam je da proizvodimo onoliko koliko je dovoljno da opstanemo, jer na taj način možemo da zadržimo postojeći kvalitet. Svi naši sokovi se pakuju u staklene ambalaže, ali nažalost, svest ljudi još nije dovoljno razvijena, pa kupuju sokove u plastičnim flašama zbog niže cene. Nama jeste veliki problem da se izborimo na tržištu, trebaće nam vremena, ali se nadamo da ćemo uspeti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.