OTVOREN SRPSKI PAVILJON NA 18. MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI ARHITEKTURE U VENECIJI

Priredio: Art Box portal//

Srpski paviljon na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji svečano je otvoren 19. maja izložbom „U refleksijama…“ autorskog tima koji čine Iva Njunjić i Tihomir Dičić. Okosnicu rada predstavlja projekat iz sedamdesetih godina prošlog veka jugoslovenskog arhitekte Zorana Bojovića — Sajam u Lagosu.

Fotografije otvaranja: Vasilije Glavaš

Prisutnim gostima u Srpskom paviljonu obratili su se predsednica saveta Bijana Jotić, komesar Slobodan Jović, autori Iva Njunjić i Tihomir Dičić, a izložbu je svečano otvorila Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture Republike Srbije za kulturno nasleđe i digitalizaciju.

„Slojevi vremenske cikličnosti vizuelno predstavljene prostornom elipsom vidljivi su u mapiranju istraživačkih procesa vezanih za fenomen politike nesvrstanih oličene u projektu Sajma u Lagosu, koje autori oživljavaju živim beleškama sadašnjosti. Da bi postali živi svedoci stvarnosti i preneli je u projekat, autori su otputovali u nestabilnu i opasnu zonu Lagosa, suočili se sadašnjim stanjima, proživeli teške situacije, istražili, zabeležili i preneli u izložbenu postavku i dnevnike. Na nama je da reagujemo i oživimo u sebi postavljena pitanja….“ istakla je Biljana Jotić u svom obraćanju.

Fotografije postavke: Relja Ivanić

„U našem paviljonu prošlost je prisutna ali ne kao nostalgični pogled u istoriju već kao resurs za budućnost. Zato se naš paviljon vraća u Lagos. Na mesto koje je dokaz da je naša arhitektura bila deo globalne modernizacije. Vraća se na ovo mesto ali sa novi pogledom, pogledom nove generacije koju reprezentuju Tihomir i Iva. Ovaj novi pogled može da nam pruzi mogućnost da razmislimo o budućem pravcu delovanja nas kao arhitekata“, reči su komesara Jovića.

„Na ovoj izložbi bavili smo se projektom Internacionalnog sajma u Lagosu. U trenutku kada je građen predstavljao je simbol nove multinacionalne države i nezavisnosti, a danas je to mesto transformisano u hipermarket za trgovinu sa zapadnom Afrikom. Putovali smo u Lagos da bismo se upoznali sa svim promenama koje su se ovde desile i zajljučili da je ova arhitektura resurs za oblikovanje buducnosti“, poručili su autori Iva i Tihomir i zahvalivši se Dubravki Sekulić, Branislavi Dimitrijević i Ljiljani Bojović koje su im omogućile arhivski materijal, kao i i departmanu arhitekture Univerziteta u Lagosu, koji im je pomogao u organizaciji istraživačkog rada, i profesoru Mokoladeu i njegovim divnim studentima. Pohvale nisu izostale ni za tim za produkciju koji je izveo izložbu posvećeno i uspešno i sa punom pažnjom, Turbini i Object Constructors.

Fotografije postavke: Relja Ivanić

„Nastup na Bijenalu predstavlja jedinstvenu priliku da Republika Srbija međunarodnoj javnosti prikaže ne samo kreativnost srpske arhitektonske scene već i promišljanja srpskih arhitekata o globalnim temama kroz prizmu lokalnih iskustava i društveno-istorijskih tokova. Pored toga, ova jedinstvena smotra arhitekture jeste i izraz kulturne diplomatije koja doprinosi uspostavljanju čvršćih veza sa zemaljama učesnicama Bijenala, institucijama kulture i pojedinacima“,  navela je Vanušić.

Izložba je otvorena do 26. novembra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.