PERFORMANS KATALIN LADIK U BEOGRADU

Priredio: portal ART BOX//

Performans i prezentacija Katalin Ladik u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu

Sinoć je, u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, performansom i prezentacijom umetnice Katalin Ladik, zatvorena izložba „Usponi i padovi, domašaji i promašaji… i ono šta smo zaboravili”. Izložba je otvorena 9. oktobra ove godine. Izložba je, kako se to u obrazloženju navodi, posvećena „kompleksnosti i kontradikcijama političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa između SAD i Jugoslavije/Srbije, sagledanim kroz umetničke i kulturne saradnje, razmene i uticaje”. Autori projekta i kustosi ove izložbe su: Ana Miljanić i Branislav Dimitrijević, a projekat je podržala Ambasada SAD u Srbiji.

Katalin Ladik
Foto: Redakcija ArtBox

Pesnikinja, performans umetnica i glumica, Katalin Ladik, jedan je od simbola jugoslovenske postavangarde, istaknuta predstavnica novosadske nove umetničke prakse. Među prvim umetnicama je koje su na ovim prostorima otvoreno tematizovale seksualnost, što je privuklo veliku pažnju medija i javnosti. Glumila je u filmu „Ujed anđela” Lordana Zafranovića, bavila se zvukom, eksperimentalnom muzikom, eksperimentalnim pozorištem, vizuelnom i foničnom poezijom i mejl artom.

Katalin Ladik od 1992. godine živi u Budimpešti. Njeni radovi se nalaze u kolekciji značajnih internacionalnih muzeja i zbirki, a među vrednim međunarodnim priznanjima kojima je nagrađana svakako je i nagrada „Lenon Ono”.

Katalin Ladik
Foto: Redakcija ArtBox

Predstavljajući svoj rad, Katalin Ladik se u Kulturnom centru za dekontaminaciju, setila susreta sa Joko Ono, kada je joj je uručena pomenuta nagrada za mir, ali i saradnje sa umetnicima iz SAD, svojih gostovanja u Njujorku i Baltimoru 1980. godine i dr. Potom je umetnica, nazivajući sebe prevashodno pesnikinjom, prezentovala primere svoje vizuelne i zvučne poezije koju „iščitava” poput muzičkih partitura. Posetioci su, imali privilegiju, da pored studijskih snimaka i uživo prisustvuju vokalnom izvođenju odabranih tekstova.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!