POBEDNICI 50. FESTA

Pripremio portal Art Box //

Prema odluci međunarodnog žirija Glavnog takmičarskog programa, najbolji film 50. FEST-a je Nitram” u režiji Džastina Kurcela. Prema obrazloženju žirija, nagrađen je film koji se bavi suštinskim i važnim izazovima nedostatka komunikacije među ljudima i razornim nedostatkom ljubavi, stvaranjem jedinstvenog sveta sa izuzetnim likovima i originalnim i autentičnim vizuelnim jezikom”.

Nagrada za najbolju režiju pripala je filmu Sestre” rediteljke Dine Dume, koja je nagrađena za veštinu vođenja i usmeravanja mladih glumaca i fantastično pripovedanje kroz objektiv”, budući da je film je uspeo da iskaže priču o veoma važnoj društvenoj temi našeg vremena i pokrene dijalog”.

Izvor: www.fest.rs

Beogradski pobednik za najbolji scenario otišao je u ruke Ivana Atala i Jaela Langmana za film Optužba” Ivana Atala.

Najbolju žensku ulogu na 50. FEST-u ostvarila je Suzana Žuane za ulogu u pomenutom ostvarenju Optužba” za stvaranje bogatog unutrašnjeg sveta na više nego ubedljiv i upečatljiv način”.

Nagradu za najbolju mušku ulogu poneo je Kejleb Landri Džouns za film Nitram” reditelja Džastina Kurcela i to za moćan i kompleksan nastup, toliko ubedljiv da je izbrisao liniju između filma i stvarnosti”.

Priznanje je za najbolji debi 50. FEST-a pripalo je rediteljki Sonji Tarokić za film Zbornica”.

Posebno priznaje 50. FEST-a dobio je Aleksej German Mlađi za Kućni pritvor”.

Međunarodni žiri programa Fest Fokus kao najbolji film nagradio je ostvarenje Svet posle nas” u režiji Lude Bena Salah-Kazana.

Fotografije u prilogu: FEST / CEBEF

Žiri programa Fest Fokus posebno je istakao film ,,Heroji” Gorana Nikolića, kao putokaz mladim autorima da se više oslanjaju na svoju ideju nego na produkcijske uslove”.

Nagrada Fedeora za najbolji film u internacionalnoj selekciji pripala je filmu Optužba” Ivana Atala.

Fotografije u prilogu: FEST / CEBEF

Žiri za dodelu Politikine“ nagrade Milutin Čolić“ jednoglasno je odlučio da ovo priznanje pripadne reditelju Stefanu Arsenijeviću za film Strahinja Banović“ za izvanrednu glumačku izvedbu, vizuelnu atmosferu filmskih slika visokog evropskog standarda i za rediteljsko umeće s kojim je jedna od važnih tema našeg kontinenta spojena sa minijaturnom ljubavnom pričom koja je poprimila epske razmere”.

Nagrada Nebojša Đukelić” pripala je filmu Mrak” reditelja Dušana Milića.

Počasnog Beogradskog Pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobio je  producent Din Devlin.

Fotografije u prilogu: FEST / CEBEF

Zavesu na 50. FEST spustio je Simfonijski orkestar RTS-a muzikom Džona Vilijamsa uz numere iz filmskih hitova kao što su Ratovi zvezda”, Indijana Džons”, Supermen”, Hari Poter” i drugih.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!