RADNA VERZIJA FILMA BLUM JASMILE ŽBANIĆ

Priredio portal Art Box //

Sarajevo Film Festival će ove godine, dan pre svečanog otvaranja Festivala, u četvrtak, 11. augusta u 20.30 sati u Ljetnom kinu Coca-Cola, upriličiti specijalnu predfestivalsku projekciju radne verzije filma o Emeriku Blumu Jasmile Žbanić. 

Foto uz dozvolu Sarajevo Film Festivala

Jasmila Žbanić i produkcija DEBLOKADA tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, legendarnom direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva. Odlučili su se za projekciju filma koji nije u potpunosti završen, kako bi građanima Sarajeva pokazali šta su do sada našli i kako bi građani mogli pomoći da se film završi. Ovo je unikatan proces gdje u stvaranju filma mogu učestvovati svi građani. Ovaj eksperiment će posebno biti zanimljiv mladima jer će im otkriti priču o Bosni i Hercegovini koja će im se činiti kao naučna fantastika.

ZOI u Sarajevu u vremenu SFRJ. Foto iz arhive portala Art Box

Emerik Blum je u ratom razrušenoj Bosni i Hercegovini od malog biroa sa nekoliko zaposlenih napravio uspešnu svetsku firmu Energoinvest koja je vodila Bosnu i Hercegovinu i celu Jugoslaviju napred, u  danas nezamislive uspehe i prosperitet. U Energoinvestu su zaposleni koristili kompjutere već 70-ih godina, imejl komunikaciju 80-ih, proizvodili su u svojim fabrikama i izvozili na sve kontinente. Svaki radnik od firme je dobijao stan i besplatan godišnji odmor.

Kako je to bilo moguće? I da li su građani Bosne i Hercegovine zaboravili ko su i šta su nekada bili uz ljude kao što je Emerik Blum? – pitanja su koja postavlja Jasmila Žbanić.

Sarajevo. Foto iz arhive portala Art Box

Sinopsis: Nakon Drugog svetskog rata u uništenoj, ruralnoj Bosni i Hercegovini, zemlji nepismenih ljudi, Emerik Blum stvara veliku i uspešnu svetsku kompaniju Energoinvest. Kroz unikatni model poslovanja, različit od socijalizma Istočnog bloka i kapitalističkog Zapada, firma donosi ogroman profit i progres čitavoj Jugoslaviji. Direktor Blum i njegovi saradnici stvaraju čudo!

Ulaz na projekciju je besplatan, a ulaznice će biti dostupne od 1. augusta onlajn ili u Glavnom Box Ofisu Sarajevo Film Festivala (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24).

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!