STO DANA UMETNOSTI U NEMAČKOM KASELU

Pripremio Art Box portal //

documenta fifteen (jun – 25. septembar 2022)

Izložba savremene vizuelne umetnosti documenta fifteen, najznačajnija u svetu posle Venecijanskog bijenala, koja se svake pete godine organizuje u nemačkom Kaselu, otvorena je 18. juna 2022. godine.

Fotografija: DOCUMENTA FIFTEEN 2022 KASSEL

Značajnu svetsku izložbenu platformu za savremenu umetnost pod nazivom dokumenta, pokrenuo je 1955. kaselski slikar i dizajner Arnold Bode. Po njegovoj ideji, 1961. godine je, u okviru izložbe, nastao i  dokumenta arhiv koji se sastoji od specijalne biblioteke savremene umetnosti.

Umetničko rukovodstvo dokumenta 15 čini indonežanski umetnički i kustoski kolektiv Ruangrupa  sa sedištem u Džakarti (Indonezija), osnovan 2000. Ruangrupa funkcioniše kao neprofitna organizacija koja podržava savremenu umetnost u urbanim i kulturnim kontekstima Indonezije i šire, često uključujući umetnike i praktičare iz drugih disciplina kao što su društvene nauke, politika i tehnologija.

Kolektiv Ruangrupa obezbeđuje platformu za organizovanje izložbi, događaja i festivala, realizovanje izdavačkih usluga, radionica i istraživanja. Kolektiv, takođe, podržava razvoj video-umetnosti kroz istraživanje, dokumentaciju i njihov bijenalni festival video-umetnosti, prvi put održan 2003. godine.

Iako je reč o prvoj azijskoj grupi i prvom umetničkom kolektivu iz Azije koji kustosira ovu veliku međunarodnu izložbu, optužbe u vezi sa antisemitizmom i slučajevi vandalizma zasenili su početak ovog značajnog događaja.

Kako se to na zvaničnom sajtu izložbe ističe, Kolektiv Ruangrupa je dokumenta petnaest zasnovao na osnovnim vrednostima i idejama lumbunga (indonežanski izraz za zajedničko skladište za pirinač). Lumbung je, kao umetnički i ekonomski model, ukorenjen u principima kao što su kolektivitet, deljenje komunalnih resursa i jednaka alokacija, i oličen je u svim delovima saradnje i izložbe.

Tokom 100 dana, dokumenta će ponuditi ne samo pojedinačne umetničke pozicije već i raznovrstan lumbung program radionica, demonstracija, zvučnih sesija, razgovora, čitanja i filmskih projekcija.

Dokumenta 15 će trajati do 25. septembra 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!