JOGA I ISHRANA

Preporuka portala ART BOX //

Ivana Beljanski Ulić, Joga i ishrana : vodič i kuvar, Novi Sad : Ulix press, 2021

U knjizi Joga i ishrana Ivana Beljanski Ulić povezuje višegodišnje znanje o jogi i ajurvedi, filozofiju zdrave ishrane i estetski senzibilitet. U ovom specifičnom priručniku i kuvaru nalaze se, kako se to u predgovoru ističe, „jednostavni recepti koji se brzo i lako pripremaju, razvijaju imunitet, budnost, radost, kreativnost, entuzijazam i snagu volje“. Knjiga Joga i ishrana nas savetuje kako da „ne podležući brzini života, naučimo da uživamo u jednostavnosti nabavke namirnica, kreativnosti pripreme i u ritualu konzumiranja zdrave, ukusne i čiste hrane“. 

Knjiga Joga i ishrana. Autorka fotografije: Ivana Beljanski Ulić

Kuvanje je metafizika, a hrana je lek.

„Hrana ne utiče samo na naša tkiva i organe“, ističe autorka, „već preko nervnog sistema utiče i na naš um, misli i emocije. Pored hrane čovek metaboliše i utiske iz okoline, a doživljaji zavise od nivoa razvoja svesti. Kroz jogu razvijamo jasnoću i stabilnost koji nam pomažu da na zdrav način doživljavamo svakodnevicu. Pored pravila ishrane u skladu sa jogom i ajurvedom, u okviru ove knjige date su asane, krije i pranajame koje utiču na balans digestivnog trakta i probavne vatre”.

Fotografija preuzeta iz knjige Joga i ishrana. Autorka: Ivana Beljanski Ulić

U knjizi Joga i ishrana ćete, između ostalih, pronaći recept za detoks vodu, ljubičasti smuti, palentu sa avokadom, potaž od kelja, boraniju sa kinoom, vegeburger, pekmez od crvenog voća, crni čia puding ili domaću čokoladu uz savet da recepte prilagođavate i menjate prema ličnim potrebama i ukusima.

Iako se u knjizi nalazi spisak namirnica koje se konzumiraju, umereno konzumiraju ili se uopšte ne konzumiraju, autorka ne pruža medicinske savete niti preporučuje neke metode kao način lečenja. „Nisam ni lekar ni nutricionista“, objašnjava Ivana, „već naprosto tragalac za dobrim stazama i suštinskim ciljevima“.

Fotografija preuzeta iz knjige Joga i ishrana. Autorka: Ivana Beljanski Ulić

„Utišajmo ego i slušajući svoju pravu prirodu zakoračimo u promene. Budimo saveznici i prijatelji svom telu, hramu naše duše“, poručuje Ivana Beljanski Ulić knjigom koja će zainteresovati one koje privlači joga i vode računa o zdravoj ishrani i zdravom životu.

I, zato, uživajte u čitanju ove knjige i „ritualu nabavke, pripreme i konzumiranja zdrave, čiste i ukusne hrane koja omogućava vašem telu da se isceli i regeneriše“.

Fotografija preuzeta iz knjige Joga i ishrana. Autorka: Ivana Beljanski Ulić

Ivana Beljanski Ulić je arhitekta po profesiji, ima svoj studio i tim za projektovanje. Voli da naglasi da je od nedavno i arhitekta vlastitog života. Nakon zdravstvenih izazova, zakoračila je na put promene i buđenja. Na Holističkoj akademiji Maya u Beogradu završila je školu za joga učitelja (600 RYT) pod vođstvom Jadranka Mikleca, međunarodno priznatog eksperta za jogu i ajurvedu. Nastavila je usavršavanje u ovoj oblasti te je i sama predavač budućim instruktorima joge. Razvija holistički pristup koji obuhvata principe zdrave ishrane i dnevne rutine, jogu, joga-terapiju, vežbe disanja, pranajamu, meditaciju i druge prakse.

Ivana Beljanski Ulić. Fotografija iz arhive autorke

Instagram profil Ivane Beljanski Ulić možete pratiti na: @ica_ibu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!