OSTRVO INGMARA BERGMANA

Preporuka portala Art Box // 50. FEST

„Bergmanovo ostrvo“ („Bergman Island“), 2021.

Uloge: Tim Rot,  Mia Vašikovska, Viki Krips i dr.

režija:  Mia Hansen-Leve

Nakon što je prikazan na filmskim festivalima u Kanu, Torontu, Njujorku, Helsinkiju, Rejkjaviku, Torinu, Londonu i drugim festivalima, film „Bergmanovo ostrvo” je emitovan i na 50. beogradskom FEST-u. U njemu, protagonisti, Kris i Toni, odlaze na ostrvo Faro. Nadaju se da će, na mestu gde je Ingmar Bergman živeo i snimao svoja najslavnija dela, pronaći inspiraciju za svoj rad. No, Bergmanove seni, preplitanje umetnosti, fikcije i fakcije, utiče na njih više no što se to, s početka, činilo da će biti.

https://www.fest.rs/program/filmovi/bergmanovo-ostrvo

Kako to naslov filma sugeriše, radnja se dešava na mitskom Faru. Ostrvu smeštenom u Baltičkom moru, čuvenom po tome što je u njemu najpoznatiji švedski reditelj živeo, snimio nekoliko filmova i u  89. godini preminuo.

Film tematizuje odnos između  muškarca i žene, nastanak umetničkog dela i predstavlja omaž Ingmaru Bergmanu (1918–2007) i njegovom stvaralaštvu, ali i propitivanje njegovog života.

Bračni-rediteljski-scenaristički par Kris (Viki Krips) i Toni (Tim Rot) stižu na  Faro u trenutku kada se u njemu održava tradicionalni skup scenarista i pisaca. Smeštaju ih u sobu u kojoj su snimane „Scene iz bračnog života“, a kućepazitelj ne propušta da pomene da je upravo taj film  izazvao „milion razvoda”. Jer, sem što govore o Bergmanovom delu, svi ti Bergmanovi obožavaoci, vrlo dobro poznavaju i njegov privatni život.

Foto: Iz arhive portala Art Box

„Ne volim kada se umetnici koje poštujem loše ponašaju u privatnom životu“, prokomentarisaće Kris Bergmanovo očinstvo, njegov odnos prema devetoro dece koje je dobio sa pet različitih žena.

„Bergman je bio oštar u svom privatnom životu, kao i u svojoj umetnosti“, odgovoriće joj lokalni kustos.

Čini se da se, s početka. Toni lakše snalazi u novom kontekstu dok Kris uzalud pokušava da napiše scenario za svoj film. Ali, postepeno u tome uspeva te dobijamo film u filmu, priču u priči. U njoj se dešava i jedno venčanje i ponovni susret  sa ljubavi iz mladosti. Nižu se scene u kojima se prepliću umetnost, stvarnost i fikcija, žuđeno, dosanjano i doživljeno između kojeg je granica fluidna.

Što, opet, podseća na Bergmana što je, čini se, i bila ideja „Bergmanovog ostrva“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!