SARAJEVO – POSTJUGOSLOVENSKO DOBA

Autorka: Ljiljana Maletin Vojvodić //

Ovo nije moja prva poseta Sarajevu, ali do sada nisam osetila potrebu da o njemu pišem. Pre rata sam u njemu bila jedan jedini put – valjda kao i gotovo svi srednjoškolci iz vremena SFRJ – na maturskoj ekskurziji SarajevoDubrovnik. Tada su nas odveli u Zemaljski muzej BiH i, naravno, na Baščaršiju gde smo pojeli čuvene sarajevske ćevape. Neko je tada probao i baklave i tulumbe, a gotovo svako pazario ratluk od ruže i ručno rađen suvenir džezvu koji će naše majke čuvati kao ukras.

Foto: LJMV

Nisam tada razmišljala o uticaju otomanskog i austrougarskog, spoju Istoka i Zapada. Znala sam za Bijelo dugme, da Sarajlije imaju specifičan smisao za humor i – to mi je tih godina bilo dosta.

Foto: LJMV

Ali, Sarajevo nije bio samo jedan od gradova bivše Jugoslavije sa specifičnim duhom u kojem su postojali Bijelo dugme, Indexi, Čola ili Kemal Monteno.

Foto: LJMV

To je grad u kojem je 1914. godine Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Foto: LJMV

U njemu su se 1984. održale XIV zimske olimpijske igre a maskota tih Igara bio je Vučko, koji je „Sarajevooo” uzvikivao glasom Zdravka Čolića.

Foto: LJMV

Tom otomanskom, austougarskom i jugoslovenskom Sarajevu će se, kasnije, pridružiti i ono ratno, poratno i postjugoslovensko. Od aprila 1992. godine stanovnici Sarajeva će živeti pod troipogodišnjom opsadom tokom koje će poginuti više 11.000 ljudi.

Foto: LJMV

Mada roman Damira Uzunovića „Ja sam” nisam uspela da nabavim, kao što nikada nisam bila i na Sarajevo Film Festivalu, slojeve istorijskog i savremenog Sarajeva ovoga puta sam tražila u „Šindlerovom liftu” Darka Cvijetića u izvođenju sarajevskog Kamernog teatra 55 i režiji Kokana Mladenovića, u knjigama „Sarajevo – plan grada” Miljenka Jergovića i „Đavo u Sarajevu” Nenada Veličkovića i u knjižari Bybook.

Foto: LJMV
Foto: LJMV

Kao i u radu Bosnian Girl” Šejle Kamerić čiji je plakat bio izložen na jednoj od gradskih fasada, galeriji „Zvono” Saše Bukvića i u „Muzeju odbačenih stvari“ Jusufa Hazifejzovića u Skenderiji.

Plakat sa radom Šejle Kamerić na jednoj od sarajevskih fasada. Foto: LJMV

 

Instalacija Jusufa Hazifejzofića, Sharlama Depot. Muzej odbačenih stvari. Foto: LJMV

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!