SMRT (NA) EKRANU MLADENA MILJANOVIĆA

Izložba Mladena Miljanovića u Salonu MSUB

Mladen Miljanović: Smrt (na) ekranu – Death ON/OF Screen

Kustoskinja izložbe: Mišela Blanuša

05.11.2021.–31.01.2022.

Salon MSUB

„Uostalom uvijek su drugi ti koji umiru.“

Marsel Dišan, natpis na nadgrobnoj ploči u Ruanu

(citat preuzet iz kataloga izložbe)

Mladen Miljanović, Smrt na ekranu. MSUB.
Fotografija: Redakcija portala Art Box

Izložbom „Smrt (na) ekranu “ u Salonu MSUB u Beogradu, Mladen Miljanović, kroz različite aspekte i različite forme  izražavanja, tematizuje arhetipski motiv smrti.

Izložena ambijentalna instalacija Mladena Miljanovića, koja propituje „na koji način se smrt artikuliše posredstvom kanala savremenih komunikacija i na koji način se ona distribuira kroz medije“, obuhvata dela nastala od 2020. do 2021. godine.

Mladen Miljanović, Smrt na ekranu, MSUB, Beograd.
Fotografija: Redakcija portala Art Box

„Istraživanje modela reprezentacije slika smrti, kao i posmrtne reprezentacije umetnički opredmećenih formi industrijskih produkata savremenih tehnologija komunikacije, reflektuje se kroz delove ambijentalne instalacije – pomenute produkte: računare, mobilne telefone i digitalne televizore. Miljanović ih oblikuje tehnikom obrade kamena u  materijalu koji se najčešće koristi za obeležavanje smrti, odnosno za forme večnog pomena, stvarajući, u semantičkom smislu, svojevrsne spomenike ovim uređajima kao tehnološkim dostignućima savremene civilizacije koji su bili, a kroz novoproizvedene modele su i dalje, osnovni instrumenti medijske prezentacije društvene svakodnevice – života i smrti“, objašnjava u Katalogu izložbe  kustoskinja Mišela Blanuša. Takođe navodi i da je u izloženim radovima očigledno „propitivanje pozicije smrti kao potencijala ili resursa”, ali i koliko je smrt postala roba u svetu kapitala.

Mladen Miljanović, Smrt na ekranu, MSUB, Beograd. Fotografija: Redakcija portala Art Box.
Fotografija: Redakcija portala Art Box

Mladen Miljanović je rođen 1981. u Zenici. Diplomirao je 2005. na smeru slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, a magistrirao 2010. godine gde danas predaje umetnost novih medija. Živi u Banja Luci.

Izlagao je na 55. Venecijanskom bijenalu, 15. Video-bijenalu u Busanu, na 13. Bijenalu u Kairu kao i u  muzejima i galerijama kao što su: MUMOK, Beč (2010), Galerija MC, Njujork (2012), Galerija acb, Budimpešta (2014–2017), Galerija A+A,  Venecija (2012), Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Banja Luka (2008), Neue Galerie, Grac (2007) i dr.

Dobitnik je regionalnih i međunarodnih nagrada zkao što su: nagrada 30. Memorijala Nadežda Petrović 2020, Čačak (Srbija), „Beli Aphroid” 2019, Maribor (Slovenija), „Henkel Art Award” 2009, Beč (Austrija), nagrada „Zvono” 2007, SCCA Sarajevo (BiH).

Mladen Miljanović, Smrt na ekranu, MSUB, Beograd. Fotografija: Redakcija portala Art Box.
Fotografija: Redakcija portala Art Box

Izložba „Smrt (na) ekranu“, koju su podržali: Grad Banja Luka, acb Galerija Budimpešta, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministastvo kulture i informisanja Republike Srbije i Akademija umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, u Salonu MSUB u Beogradu se može pogledati do 31.01.2022. godine.

Tom novembra i decembra se, u organizaciji MSUB, u Legatu Čolaković, može se pogledati i retrospektivna izložba Vladimira Velićkovića Figura kao izraz egzistencije u zgradi MSUB na Ušću i Kate Mijatović Nema buđenja u Galeriji legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!