VORHOL, POSLE MUNKA

Piše: Ljiljana Maletin Vojvodić //

Najpoznatiji predstavnik pop arta Endi Vorhol (1928–1987) dugo je smatrao Edvarda Munka (1863–1944), pored Anrija Matisa, jednim od svojih omiljenih umetnika. Osim što je na njega uticala Munkova umetnost, i što je bio  opsednut slavnim ličnostima i stvaranjem imidža, smatra se da je Vorhola inspirisao i život Edvarda Munka sa kojim se, u nekim psihološkim aspektima, poistovećivao.

Andy Warhol, The Scream (After Munch), (1984). Sparebankstiftelsen DNB. Foto: LJMV

Godine 1973. Vorhol je posetio Oslo, video Munkova dela u Nacionalnoj galeriji i Munkovom muzeju. Krajem 1982. godine u Galeriji Belman u 57. ulici video je izložbu 126 slika i grafika Edvarda Munka, uključujući i Krik, pozajmljen iz Munkovog muzeja u Oslu.

Vorholu su se posebno svidele Munkove grafike. Munk je, pored toga što je bio veliki umetnik, bio inovativan u tehnološkom smislu i sklon eksperimentisanju, što je i Vorhola privlačiolo.

Playing Pieces, KODE. Andy Warhol, After Munch. Sparebankstiftelsen DNB. Foto: LJMV

Endi Vorhol je od ranije koristio citatnost, ali je tokom 1980-ih počeo da preuzima dela poznatih umetnika primenjujući drugačiji proces rada. Time je svorio reinterpretirane verzije originala, primenjujući  umetničke strategijame avangarde (Marsel Dišan), problematizujući i poigravajući se sa idejom autora-umetničkog genija i odnosom originala i kopije. 

U periodu 1983–1984. godine proizveo je seriju sitoštampi – 15 grafika sa motivima dela Edvarda Munka pod nazivom Posle Munka (After Munch). Reč je o aproprijacijama koje transformišu smisao i semantiku Munkovih dela na koje se referišu.

Playing Pieces, KODE. Andy Warhol, Madonna and Self-Portrait with Skeleton Arm (After Munch). Sparebankstiftelsen DNB. Foto: LJMV

Vorholov ciklus radova koji upućuje na Munkova dela zasnovan je na Kriku, portretu Munkove ljubavnice Eve Mudoči, Madoni i Autoportretu, što su neka od Munkovih najpoznatijih dela.

Slikana verzija Krika prvi put se pojavila 1893. godine, a litografska verzija 1895. Povezuje ih način na koji je uključena boja: upotrebom šablona koja odražava Munkovu tehniku sečenja drvenih blokova na delove i bojenja svake druge boje.

Playing Pieces, KODE. Andy Warhol, After Munch. Sparebankstiftelsen DNB. Foto: LJMV

Izložba Andy Warhol – After Munch je od 2. 12. 2022. do 12. 03. 2023. na programu KODE muzeja u Bergenu u okviru izložbe Brikker (Playing Pieces) realizovanoj u saradnji DNB banke, Munkovog muzeja u Oslu i bergenškog muzeja KODE.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.