54. I 55. BITEF FESTIVAL U BEOGRADU

Priredio: ART BOX //

U BEOGRADU OTVOREN 54/55. BITEF

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu je 15. septembra svečano otvoreno 54. i 55. izdanje Bitefa. Festival je, uz ovacije publike, otvorila glumica Svetlana Ceca Bojković koja je u svom obraćanju publici skrenula pažnju na opasnosti od klimatskih promena, zagađenja, uništenja ekosistema, prirodnih kataklizmi i pandemije izazvane virusom KOVID-19, o problemima koje će propitivati i predstave koje nas očekuju u glavnom takmičarskom programu. Velikim aplauzom je nagrađena i predstava „Tragovi“ jednog od vodećih evropskih i svetskih koreografa, Vima Vandekejbusa, u izvođenju njegove kompanije Ultima vez iz Brisela. Zbog pandemije korona virusa, jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji i Evropi, prošle godine je realizovan kao trodnevni Bitef−Prolog s dve predstave u glavnom programu i nekoliko pratećih sadržaja a ove godine se održava kao objedinjeno, dvostruko izdanje pod sloganom Na ivici budućnosti”.

54/55. Bitef
Fotografija sa zvanične FB stranice Bitefa

U glavnom programu Bitefa će, tokom 13 festivalskih dana, biti prikazano 12 predstava, a ne 14 kako je ranije bilo planirano. Zbog epidemiološke situacije otkazane su dve predstave glavnog programa – „Pluća”  slovenačkog autora Žige Divjaka i „Neprijatelj naroda“ Tomasa Ostermajera u izvođenju berlinskog teatra Šaubine.

U predstavi „Tragovi“ Vima Vandekejbusa, koja „počinje od scena narušavanja prirodne ravnoteže, s jednim ubistvom i probijanjem autoputa kroz šumu, a završava se komičnom, ali pretećom scenom u obliku osvete prirode, s tri medveda u glavnim ulogama”, kombinacijom savremenog plesa, fizičkog teatra i muzike kreće potraga za ljudskom prirodom, „potraga za tragovima starijim od čoveka i njegovih sećanja“.  Predstava tematizuje pitanja poput: U kojoj meri priroda još uvek živi u čoveku? Šta se dešava kada smo izloženi riziku ili opasnosti, kada moramo da donesemo intuitivnu odluku da bismo preživeli? što jeste u duhu programske koncepcije i ideja ovogodišnjeg Bitefa.

Art Box redakcija
© ART BOX

Po rečima umetničkog direktora Festivala, Ivana Medenice, „teme iz kojih je ovogodišnji Bitef proistekao kreću se u rasponu od najurgentnijeg globalnog problema današnjice, klimatskih promena, uništenja ekosistema i, posledično, realnog rizika od kataklizme svetskih razmera, do projekcije sveta posle, sveta koji u savremenoj teoriji neki mislioci nazivaju posthumanizmom i transhumanizmom.”

Zato ovogodišnji Bitef propituje svet koji je manje antropocentričan te možemo govoriti o razgradnji ljudskog subjekta izvođenja, dekonstrukciji živog izvođačkog tela na sceni i različitim vidovima njegovog digitalizovanja; u nekim predstavama se telo izvođača dopunjuje ili zamenjuje dronom i robotom, neke predstavljaju prostorne i atmosferske instalacije, u nekima se koristi robotizovana koreografija ili su rađene za onlajn platforme.

Art Box redakcija
© ART BOX

Detaljnije o programu 54. i 55. izdanja Bitefa: https://festival.bitef.rs/54-55bitef/program

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!