JARLE NA EKRANU

Autori: Nataša Krsmanović, Marina Krdžavac, Bojana Maksimović, Jelena Rovčanin, Dušan Zdravković//

Čovek koji je voleo Ingvea (nor. Mannen som elsket Yngve) jedan je od najpoznatijih filmova savremene norveške kinematografije. Snimljen je 2008. godine po istoimenoj knjizi, a scenario za film je napisao sam autor romana, Ture Renberg (Tore Renberg, 1972), što je bila garancija za uspeh. Film je privukao veliki broj gledalaca u bioskopske sale, te ne čudi što je osvojio brojne nagrade u Norveškoj – između ostalog i Nagradu za najbolji norveški film za decu i mlade (Amandaprisen).

Stavanger
Fotografija iz arhive portala Art Box

Autor romana Čovek koji je voleo Ingvea rođen je početkom sedamdesetih godina XX veka u Stavangeru. Odrastao je u periodu u kojem je Norveška, zahvaljujući otkriću nafte, prolazila kroz svoje zlatno doba.

U njegovom romanu Čovek koji je voleo Ingvea upoznajemo likove koji su otkrićem nafte mnogo toga dobili (ali i izgubili) jer je Stavanger, nekada uspavani gradić na zapadnoj norveškoj obali, danas poznat i kao grad nafte, doživeo nagli procvat.

Renbergov rodni grad igra ključnu ulogu u romanu, radnja je smeštena upravo u njemu. Čitajući roman, upoznajemo se sa različitim delovima grada, ulazimo u gradske kafiće, pratimo nastavu u srednjoj školi Kongsgor, ali odlazimo i u Dom omladine na svirke zajedno sa Matijas Rust bendom.

Stavanger
Fotografija iz arhive portala Art Box

Osim romana Čovek koji je voleo Ingvea, Renberg je objavio i druge romane, kao što su Matrijarhat (Matriarkat), Kompanija Orhejm (Kompani Orheim, inače druga knjiga o Jarleu Klepu) i Nema vremena za gubljenje (Ingen tid å miste).

Ovaj prozni pisac, autor knjiga za decu i pisac scenarija za filmove, ima i aktivnu muzičku karijeru. Muzika je, zapravo,  neizostavan deo njegovog života i stvaralaštva.

Jedna zanimljiva činjenica – Ture Renberg je kao tinejdžer i sam bio vokal u lokalnom bendu Hekan (Hekkan, inače dijalektizam koji možemo prevesti kao Dođavola) – a bend se pojavljuje u romanu kao otkrovenje na norveškoj muzičkoj sceni.

Ukoliko uporedimo film Čovek koji je voleo Ingvea sa istoimenom knjigom, možemo primetiti da film dosta verno prati radnju romana, ali se ova dva ostvarenja ipak razlikuju u nekim elementima. Lajtmotiv filma jeste – muzika. Ona u njemu igra gotovo pa ključnu ulogu, tako da Matijas Rust bend (bend glavnog junaka Jarlea Klepa) u njemu zauzima centralno mesto.

Fotografija iz arhive portala Art Box

Svakako da su muzika i bend u velikoj meri prisutni i u romanu, ali u njemu su oni ipak u drugom planu jer je težište stavljeno na Ingveov i Jarleov odnos.

Osim toga, Ingve Lima, novi momak u odeljenju, u filmu je prikazan u drugačijem svetlu – dodeljena mu je aktivnija i samostalnija uloga od one u knjizi. Dok u knjizi saznajemo znatno više o njihovom odnosu i emocijama, kao i o Jarleovim mislima i zapažanjima, u filmu je to, na izvestan način, prigušeno.

Stavanger
Fotografija iz arhive portala Art Box

Pitanje identiteta je prisutno i u romanu i u filmu – muzika i književnost nas takođe oblikuju kao ličnosti i služe kao obeležje našeg identiteta. Tako i glavni junaci ovog filma istražuju sebe, ali preispituju i okolinu, baveći se muzikom, ujedno se dive i poistovećuju sa svojim muzičkim i političkim idolima. Jarle i družina jasno daju do znanja okolini kako žele da ih oni vide i shvate, ističući to putem svoje muzike i odeće koju nose.

Da li vam zvuči primamljivo? Za kraj ogledajte trejler ovog višestruko nagrađivanog filmskog ostvarenja iz 2008. godine. Ukucajte na jutubu ime filma i moći ćete da pogledate trejler. 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!