„SAMOODRŽIVI SISTEM APSURDA“ STEVANA KOJIĆA U MARIBORU I NOVOM SADU

Priredio: ART BOX //

Izložba novosadskog umetnika Stevana Kojića, prepoznatljivom po specifičnom vidu umetničkog aktivizma, korišćenju mogućnosti novih medija i tehnike i interdisciplinarnom istraživanju i ukrštanju složenih veza između umetnosti, društva, nauke i savremene tehnologije, pod nazivom „Samoodrživi sistem apsurda” od 26. avgusta do 16.septembra se može pogledati u prostoru artKIT-a, u Mariboru.

Samoodrživi sistem apsurda Stevan Kojić
Foto: Sanja Kojić Mladenov

Od 7−28. septembra i novosadska publika će imati prilike da vidi interaktivne instalacije Stevana Kojića u okviru internacionalnog festivala Dunavski dijalozi 2021, na centralnoj izložbi u MSUV pod nazivom, Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti čiji su kokustosi Venelin Šurelov (Venelin Shurelov), umetnik i kustos iz Bugarske i Sava Stepanov, likovni kritičar i umetnički direktor Festivala. Ovogodišnje izdanje Festivala − Dunavski dijalozi 2021 se realizuje uz partnerstvo sa jednom od najprestižnijih evropskih institucija za razvoj i eksperimente na polju transmedijske umetnosti i novih likovnih medija − Ars elektronikom (Ars Electronica Linz GmbH) iz Linca. Festival Ars elektronika 2021 s temom A New Digital Deal, nakon prošlogodišnjeg hibridnog festivala, koji se realizovao na više od 120 internacionalnih lokacija, nastavlja saradnju sa zajednicama koje posvećeno rade na razvoju i oblikovanju budućnosti. Ni ove godine se neće događati samo u Lincu, već kao decentralizovan i globalno umreženi festival, uz podršku više od stotinu partnera, istovremeno na različitim mestima širom sveta. Bašta Novi Sad / Dunavski dijalozi 2021 jedna su od Ars elektronika bašta (gardens) umrežavanja, saradnje i razmene ideja, inspiracija i impulsa koje podstiču na društvenu odgovornost, promišljanje i delovanje.

Samoodrživi sistem apsurda Stevan Kojić
Foto: Sanja Kojić Mladenov

U svom umetničkom projektu Samoodrživi sistem apsurda (2010–2021) Stevan Kojić se bavi temama kao što su: ekologija, veštačka inteligencija i stvaranje samoodrživih sistema, kao i pitanjima odnosa privatnog i javnog, problemom percepcije sadržaja i promenljivosti informacija.

Postavka Samoodrživi sistem apsurda u Mariboru predstavlja interaktivno−autonomnu, hibridnu i generativnu instalaciju, biotehnološku strukturu koja je nezavisna, samoodrživa i samodovoljna forma, ali istovremeno i futurističko eksperimentalno stanište. Interaktivno okruženje izgrađeno je od odbačenih organskih i neorganskih objekata, poput ličnih predmeta, elektronskog otpada i biljaka povezanih pomoću senzora i računara, elemenata koji postaju svojevrsni interfejs koji aludira na postapokaliptične prostore, utopijske/distopijske mikro zajednice zasnovane na novoj kohabitaciji između čoveka, prirode i tehnologije kroz isticanje apsurda (društvenih) odnosa.

Samoodrživi sistem apsurda Stevan Kojić
Foto: Sanja Kojić Mladenov

Stevan Kojić (1973, Kikinda) je diplomirao i magistrirao na Odseku za vajarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Doktorske studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je zaposlen kao redovni profesor na Departmanu za nove likovne medije. Svojom umetničkom praksom istražuje odnose između društva, tehnologije, nauke i prirode. Interdisciplinarno istraživanje najčešće ostvaruje kroz hibridne instalacije, radove digitalne animacije i fotografiju. Izlagao je u okviru grupnih i samostalnih izložbi u Austriji, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Crnoj Gori, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Japanu, Južnoj Koreji, Kanadi, Makedoniji, Nemačkoj, Rumuniji, SAD-u, Slovačkoj, Sloveniji, Švajcarskoj, Tajvanu, Turskoj i Srbiji.

redakcija Art Box
Fotografija: redakcija Art Box

Detaljnije na:

https://stevankojic.com/

http://www.kibla.org/en/news/

http://danubeartfest.org/srb/

https://ars.electronica.art/news/en/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!