KNJIŽARA I IZDAVAČKA KUĆA BUYBOOK

Razgovarala Ljiljana Maletin Vojvodić //

Uprkos tržištu kojim dominiraju Internet i veliki knjižarski lanci, u svetu postoje i veoma uspešne tzv. nezavisne, male knjižare. Jedna od takvih, prepoznatljiva u regionalnom kontekstu, svakako je knjižarsko-izdavačka kuća Buybook osnovana 1996. godine. Knjižara smeštena u Radićevoj ulici u centru Sarajeva slovi za jedan od najprepoznatljivijih sarajevskih i bosanskohercegovačkih brendova. U njoj se nalazi i Klub knjige – mesto susreta svetskih, regionalnih i bh. autora u kojem posetoci, uz kafu ili čaj, mogu uživati u čitanju knjiga. U tom se klubu realizuje niz značajnih kulturnih događaja kao što su: „Noć knjige”, „Proljeće u Buybooku”, a od 2016. godine ova izdavačka kuća je i organizator Međunarodnog festivala književnosti BOOKSTAN.

Sagovornica portala Art Box je Ena Hasečić, urednica izdavačke kuće Bybook.

Foto: iz arhive portala Art Box

U vašoj se knjižari mogu pronaći svetski bestseleri, knjige nobelovaca, ali i, što je izuzetno važno, savremeni bosanskohercegovački pisci koje objavljujete u ediciji Savremena bh. književnost. Objavili ste roman Mama Leone” Miljenka Jergovića, romane Bekima Sejranovića Ljepši kraj”, Dnevnik jednog nomada”, Tvoj sin Haklberi Fin” i Nigdje, niotkuda”, koji je nagrađen Nagradom „Meša Selimović“, baš kao i roman Me’med, crvena bandana i pahuljica” Semezdina Mehmedinovića, potom „Šindlerov lift”, Darka Cvijetića nagrađen „Kočićevim perom“ i nagradom Fric”. Koliko naslova objavite godišnje i koji je osnovni kriterijum prilikom izbora rukopisa?

Izdavačka kuća Buybook svake godine objavi otprilike šezdeset naslova, kako domaćih, tako i stranih autora. U našoj izdavačkoj produkciji zastupljeni su, kako ste primijetili, nobelovci poput Orhana Pamuka ili Kazua Ishigura, publicistička djela poput knjiga Michaela Martensa koje je čitalačka publika sjajno prihvatila, te domaći autori – oni nagrađivani poput Darka Cvijetića, Semezdina Mehmedinovića, Andreja Nikolaidisa ali i mladi autori s kojima se publika tek upoznaje. Najviše naslova objavimo pred ključne događaje koje organizujemo – Proljeće u Buybooku, Međunarodni festival književnosti Bookstan i Noć knjige s kojom lijepo zaokružimo godinu i proslavimo svoj rođendan. Prošle godine na taj dan, 26. decembra, proslavili smo 25 godina postojanja.

Foto: iz arhive portala Art Box

Da li objavjujete i nepoznate mlade pisce? Da li Vaši urednici čitaju rukopise anonimnih autora?

Naravno. Posebno smo ponosni na saradnju koju imamo s Festivalom kulture „Slovo Gorčina“ u okviru kojeg se svake godine dodjeljuje nagrada „Mak Dizdar“ za prvu neobjavljenu zbirku poezije mladom pjesniku ili mladoj pjesnikinji. Nagrađena knjiga bude objavljena u izdanju Buybooka, a do sada smo objavili zbirke „Papagaj sloboda“ Vernesa Subašića i „Kamen, školjka, papir“ Sare Kopeczky Bajić. Zadovoljstvo nam je najaviti da je trenutno u pripremi nova zbirka Vernesa Subašića što svjedoči uspjehu višegodišnje saradnje.

Jedan od osnovača Bybooka je i nedavno nagrađen književnik Damir Uzunović. Njegov roman Ja sam”, za koji je dobio nagradu „Fric“ za 2020/2021. godinu, tematizuje priču o odrastanju, porodici i ljubavi u Sarajevu. Svojevremeno ste objavili i „Đavo u Sarajevu i poslije” Nenada Veličkovića. Koliko je Sarajevo česta i važna tema bosanskohercegovačkih pisaca?

Sarajevo svakako jeste velika i važna, ali i česta tema bosanskohercegovačkih pisaca. U našoj produkciji imamo više naslova čija radnja je vezana za Sarajevo, a moramo istaći i da naša čitalačka publika uvijek s oduševljenjem dočeka takve naslove. Pred prošlogodišnji Bookstan objavili smo roman „Tužna felisidada” Vuka Rodića, autora kojeg je književna kritičarka Vanja Kulaš nazvala „kultnom figurom sarajevske književne scene”, koji je fantastično prihvaćen i u drugim zemljama bivše Jugoslavije. Posebno mjesto u srcu čitalaca zauzima i Sarajlija Karim Zaimović čija je knjiga „Tajna džema od malina” s vremenom stekla status klasika, a ove godine objavljena je u izdanju Buybooka.

Roman „Kintsugi tijela” Senke Marić dobitnik je nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2018. godini. Takođe ste objavili i „Uhvati zeca”, roman prvenac Lane Bastašić, koji će biti veoma čitan u regionu, preveden je na devet jezika. Koliku pažnju posvećujete stvaralaštvu žena? Da li vodite računa o rodnoj problematici, književnosti manjinskih, LGBT skupina?

Senka Marić i Lana Bastašić spadaju među najčitanije Buybookove autorice, čiji kvalitet je prepoznat i van granica bivše Jugoslavije. Romani „Kintsugi tijela” i „Uhvati zeca” prevedeni su na nekoliko svjetskih jezika, a autorice su dobinice važnih književnih nagrada poput nagrade „Meša Selimović” za roman „Kintsugi tijela” ili Evropske književne nagrade za roman „Uhvati zeca”.

Buybook u 2021. i 2022. godini, zahvaljujući grantu Kreativne Evrope, realizuje zanimljiv projekat nazvan „Od jedne pandemije do druge: 100 godina evropske književnosti u 10 knjiga” koji za cilj ima objavljivanje 10 važnih književnih djela koja su na neki način obilježila evropsku književnost. Upravo u okviru ovog projekta do sada smo objavili roman „Tuđa krv”, jedne od najvažnijih književnica svih vremena, Simone de Beauvoir te roman „Zemlja drugih”, Lejle Slimani, autorice koja se svojim romanima snažno zalaže za emancipaciju žena. Važne teme dijelom su našeg izdavaštva, ali i festivala Bookstan iz kojeg posebno izdvajamo predstavljane zbornika „Balkan Perspectives 2020: Women in the Balkans – Rights & Fights” o kojem su razgovarale feministkinje Svetlana Slapšak, Alma Midžić i Olivera Komar.

Foto: iz arhive portala Art Box

U vašoj se knjižari mogu pronaći i knjige regionalnih autora. U kojoj meri sarađujete sa izdavačkim kućama iz regiona i koliko je ta saradnja obostrana? . Da li se vaši naslovi mogu pronaći u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani?

Trudimo se našoj čitalačkoj publici ponuditi aktuelna izdanja iz regiona pa tako već dugi niz godina imamo uspješnu saradnju s više regionalnih izdavačkih kuća. Krajem prošle godine učestvovali smo u događaju „Reading Balkans” koji je organizovala izdavačka kuća Goga Publishing iz Slovenije u okviru kojeg smo izdavačkim kućama iz regiona predstavili naš rad ali i imali priliku razmijeniti ideje, s ciljem što bolje saradnje u budućnosti. Već više od 10 godina Buybook je registrovan i u Hrvatskoj, a u Zagrebu imamo svoj ured gdje se vrijedno planira otvaranje prve knjižare. Naša izdanja dostupna su u gotovo svim hrvatskim knjižarama te u knjižari Zepter u Srbiji.

I za kraj, koje biste knjige lokalnih (regionalnih) autora preporučili čitaocima portala Art Box?

Čitaocima portala Art Box preporučili bismo romane „Meho” Almina Kaplana, „Ja sam” Damira Uzunovića, „Kapija” Medihe Šehidić, „Ono o čemu se ne može govoriti” Elvedina Nezirovića, „Gravitacije” Senke Marić te zbirke poezije „Sve ono što u džepove nije moglo stati” Adnana Žetice i „Neko drugi” Envera Kazaza. Nadamo se da će vaši čitaoci uživati u Buybookovim izdanjima, bilo da govorimo o domaćim ili stranim autorima i autoricama. Koristimo priliku da vaše čitaoce pozovemo na predstojeći Bookstan koji će se održati od 6. do 9. jula.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!