AUTOBIOGRAFIJA MIRE FURLAN

Priredio portal Art Box //

#womenbookshelf #womensupportingwomen #podržimoženepisce

Martovska preporuka portala Art Box:

Mira Furlan, ,,Voli me više od svega na svijetu”, Booka, Beograd, 2022.

Autobiografiju filmske i pozorišne glumice, Mire Furlan (19552021), ,,Love Me More than Anything in the World“ na hrvatski jezik je prevela Iva Karabaić. Na osnovu poslednje verzije teksta, knjigu pod nazivom ,,Voli me više od svega na svijetu“, uz dozvolu Mirinog supruga, režisera Gorana Gajića,  posthumno su objavile hrvatska izdavačka kuća Fraktura i beogradska Booka

Autobiografija Mire Furlan u beogradskoj knjižari. Fotografija iz arhiva portala Art Box

Biografski podaci govore da je Mira Furlan rođena  u Zagrebu 1955. godine. Ubrzo nakon što je diplomirala na Akademiji dramskih umetnosti, dobila stalni angažman u Hrvatskom narodnom kazalištu. Glumila je u mnogobrojnim jugoslovenskim filmovima i serijama. Slavu je stekla ulogom Kate u seriji ,,Velo misto“. Zlatnu arenu za najbolju glumicu dobila je za uloge u filmovima ,,Kiklop“ (1983) i ,,Lepota poroka“ (1986). Igrala je i u filmu Emira Kusturice ,,Otac na službenom putu“ (1985).

Autorka je drame ,,Dok nas smrt ne razdvoji“ i knjige kolumni koje je objavljivala u Feral tribjunu ,,Totalna rasprodaja”.

U Sjedinjenim Američkim Državama je bila poznata po ulozi u naučnofantastičnoj televizijskoj seriji ,Babilon 5″ (,,Babylon 5″) i seriji ,,Izgubljeni“ (,,Lost”).

Mira Furlan. Fotografija preuzeta sa interneta

Knjiga ,,Voli me više od svega na svijetu“ samo na prvi pogled tematizuje biografiju o kojoj svedoče navedeni podaci. Ona govori o devojčici  koja je želela da je vole više od svega na svijetu, o disfunkcionalnoj porodici, intimnim dramama, uspesima, razočaranjima, padovima, glumačkim iskustvima. O tome kako je biti žena u muškom svetu, o feministkinji koja, kada upozna onog s kojim će se kasnije venčati (istina neformalno, što konstatuje sa žaljenjem) oseti ,,ljepotu ostajanja kod kuće i kuhanja za svog čovjeka“.

Mira Furlan piše o strasti za glumom, iskustvima na filmu i pozorištu, životu na relaciji Zagreb Beogard, počecima sukoba u bivšoj Jugoslaviji, migrantskoj sudbini, životu u Njujorku i Los Anđelosu, američkom snu, ali i Americi koja prestaje da bude obećana zemlja.

Iako je Mira Furlan bila jedinstvena i mnogostruko talentovana žena umetnica, ova knjiga govori i o razočaranju i nepripadanju koje su osetile generacije onih koji su odrastali u vremenu kada su se ,,klasne razlike uglavnom temeljile na razini edukacije, a ne prihoda“.

Uprkos senzancionalističkim naslovima u pojedinim medijima zbog anegdotski intoniranih epizoda čiji su akteri, između ostalih, Slavenka Drakulić, Emir Kustirica ili Rade Šerbedžija, suština knjige nije u konkretnim imenima i pojedinačnim događajima već u potrazi (O priči koja govori o potrazi, pisao je i H. L. Borhes, te o tome koliko je ona osuđena na neuspeh.) U pokušaju da se sopstveni život i ljudi u njemu razumeju i shvate. Uostalom o tome Mira Furlan i govori u uvodu knjige.

,,Da li pišem ovu knjigu za tebe?“, obraća se u pismu sinu Marku kojem je i posvetila knjigu. ,,Da bi ti mogao razumjeti što se dešavalo prije tebe? Kako bi mogao proviriti u daleki, davno nestali svijet iz kojeg su potekli tvoji roditelji? Da li uopće želiš znati nešto o tome? Da li ti treba ta teška prtljaga, prtljaga koju tvoja majka vuče sa sobom cijeli svoj život, ne nalazeći načina da je bar načas odloži?

,,Ili pišem za sebe, sebi? Zašto? Da li zato da ‘bolje razumijem samu sebe’ pokušavajući detektirati skrivenu ‘priču’ u raštrkanom, nelogičnom, kaotičnom narativu svojega života?“, postavlja sama sebi retoričko pitanje na koje, verovatno, nije imala odgovor.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!