NA MARGINI – NOVOSADSKI KONCEPTUALIZAM

Autor:  ArtBox portal //

Sinoć je, u novosadskoj knjižari Bulevar Books, održana peta tribina u okviru višegodišnjeg projekta književnice Ljiljane Maletin Vojvodić i književne kritičarke i teoretičarke dr Dragane V. Todoreskov pod nazivom Novi Sad # Književna jesen.

Na tribini s temom: Na margini  – Novosadski konceptualizam su učestvovali: dr Sanja Kojić Mladenov, muzejska savetnica, MSUV; dr Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka i teoretičarka i Zoran Pantelić, umetnik, producent i istraživač, osnivač Centar za nove medije kuda.org iz Novog Sada.

Moderatorka tribine je bila dr Maja Rogač Stančević, književna kritičarka. Tribinu je organizovao Kreativno-edukativni centar Art Boks iz Petrovaradina koji je i nosilac projekta.

NA MARGINI – NOVOSADSKI KONCEPTUALIZAM
Fotografija iz arhive portala Art Box

Učesnici tribine su razgovarali o neoavangardnom karakteru (nove) umetničke prakse, umetničkom delovanju izvan sistema i(li) u okviru umetničkih grupa, problemu verifikacije, recepcije, arhiviranja i institucionalizacije emancipatorskih i marginalizovanih umetničkih praksi, reviziji ustaljenih predstava o literarnosti, realnom potencijalu pojma (neo)avangardnog u književnosti, o novosadskom tekstualizmu i konceptualizmu, radu Bogdanke Poznanović,  Ateljeu DT 20, stvaralaštvu i ulozi Judite Šalgo, njenoj zbirci 67 minuta, naglas i dr.

Tribina je takođe bila i prilika da se najavi izdanje knjige Kako razumeti novu umetničku praksu, koja će se pojaviti u produkciji Kreativno-edukativnog centra Art Boks, zahvaljujući podršci Fondacije Novi Sad EPK 2022.

NA MARGINI – NOVOSADSKI KONCEPTUALIZAM
Fotografija iz arhive portala Art Box

Dvojezični ilustrovani priručnik Kako razumeti novu umetničku praksu, za koji su tekstove pisale Ljiljana Maletin Vojvodić i dr Dragana V. Todoreskov, naznačuje koordinate važne za dalje istraživanje novih umetničkih praksi i namenjen je mladima i široj publici sa namerom da se oživi novosadski urbani umetnički identitet, stvori mogućnost za novo sagledavanje umetničke prošlosti i uspostavi kontinuitet sa neokonceptualnom i postkonceptualnom umetničkom praksom savremenih novosadskih autora.

Projekat Novi Sad # Književna jesen_21 je podržala Gradska uprava za kulturu Novog Sada.

Zahvaljujući podršci knjižare Bulevar Books tribina je održana u prostoru knjižare i  uz prisustvo publike, a emitovana je i onlajn na Fejsbuk profilu portala Art Box.

NA MARGINI – NOVOSADSKI KONCEPTUALIZAM
Fotografija iz arhive portala Art Box

https://www.dnevnik.rs/index.php/kultura/knjiga/na-margini-novosadski-konceptualizam-umetnicko-delovane-izvan-sistema-05-12-2021

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!